Изпълнителите от четирите музикални състава на БНР ще започнат следващата седмица с протест срещу недостойното заплащане на труда им. Общо около 200 души от Симфоничния оркестър, Народния, Биг Бенда и Смесения хор на Радиото ще излязат в понеделник от 8,30 ч. пред сградата на обществената институция на бул. „Драган Цанков“, № 4, за да заявят, че трудът им се оценява символично – минималната заплата за един оркестрант с висше образование е 570 лв., малко над минималната за страната 510 лв. Средната заплата в музикалните състави в Радиото е 640 лв.

Проблемът бе повдигнат в публичното пространство в края на миналата година, поставен бе и в парламента – но Комисиите по култура и медии с председател Вежди Рашидов и по бюджет и финанси, начело с Менда Стоянова, не стигнаха до решение.

„Обяснението за липсата на реакция е, че управляващите взимат решения само под натиск“, коментира пред „Площад Славейков“ председателя на синдиката на музикантите в БНР проф. Атанас Карафезлиев.

Провокирани от липсата на отношение, музикантите ще потърсят правата си с протеста. По думите на Карафезлиев, музикантите от Радиото имат подкрепата на своето ръководство и са получили уверението на генералния директор на медията Александър Велев, че ще присъства на митинга в понеделник.

Със заплатите, които получават в момента, музикантите имат нулева мотивация да работят в оркестрите на БНР.

„Преди 27 години, когато постъпих на работа в Радиото, заплатите в Симфоничния оркестър бяха най-високи от всички симфонични оркестри в България. А днес ние сме под нивото на извънстоличните оркестри. Не само мотивацията на музикантите в оркестрите на Радиото е ниска, а и на тези, които си търсят работа – това обезкръвява съставите, музикантите предпочитат да си намерят работа в състави с по-високи заплати. Принудени са да се занимават и с още куп други дейности, от което пада нивото на тяхната подготовка“, казва проф. Карафезлиев.

За увеличението с 50% на заплатите в четирите музикални състава на БНР е необходим по-малко от 1 млн. лв. към бюджета на медията. Сума, несравнимо по-ниска от обещанието, с което се ангажира неотдавна премиерът Бойко Борисов към надзирателите на затвори – че ще даде 15 млн. лв. за увеличението на заплатите им. Едната сума е нужна, за да бъдат задържани високи професионалисти на своята работа, а другата – пазачите на престъпници зад решетките. По думите на Карафезлиев, за държавата очевидно само едното е важно.

Междувременно свободните позиции в музикалните състави на Радиото стават все повече, а кандидати няма. В момента в Симфоничния оркестър има свободни места за цигулка, виолончело, обой, валдхорна, контрабас – и никой не се явява за тях заради ниското заплащане. А преди години на конкурсите за оркестрант в оркестъра на БНР са кандидатствали по 10-15 души за място. А днес в най-добрия случай се явява един човек и не го взимат, защото не може да покрие нивото на оркестъра, разкриват от състава.

Ако протестът в понеделник не доведе до реакция от държавата, музикантите от БНР са в готовност да излязат пред парламента. Обмислят дори да изнесат концерт на депутатите, от които зависи увеличението на заплатите им. Защото ако народните избраници останат глухи пред проблемите на най-елитните представители на българската култура, Радиото скоро може да се окаже в невъзможност да поддържа подобни състави – заради все по-оредяващите редици на музикантите в тях.

"Площад Славейков"