Матео Месина Денаро, италиански бос на мафията, известен с бруталността и увлечението си по начина на живот на хайлайфа, е един от най-неуловимите престъпници, който от години е на челно място в списъка на най-издирваните лица.

Той се укрива през 1993 г. докато е на почивка в морския курорт Форте деи Марми в Тоскана. Съден е задочно за десетки убийства и се говори, че или е оглавил сицилианската мафия Коза ностра, или е избягал в чужбина, или и двете, пише ДПА, цитирана от БТА.

"Мога да напълня цяло гробище с хората, които съм убил", казват се хвалел често Месина Денаро.

Според Джакомо ди Джироламо, автор на биография на Месина Денаро, озаглавена "Невидимият", мафиотът е извършил първото си убийство на 20-годишна възраст. До 1996 г. е убил или се е опитал да убие 61 души. После броенето спира поради липса на информация за следващите години.

Докато се укрива, Месина Денаро получава няколко доживотни присъди, включително за участието си в смъртоносните бомбени кампании през 1993 г. в Милано, Рим и Флоренция, и за отвличането, убийството и разтварянето в киселина на трупа на тийнейджър - син на мафиот издайник.

Години наред Месина Денаро не е просто призрак: той е защитен от традиционната "омерта" - мафиотската етика на мълчанието. Полицията разчита на компютърно състарени снимки, за да се ориентира как може да изглежда той днес.

Преди месец обаче разследване на италианското списание L'Espresso разкри, че Денаро си е направил пластична операция, за да прикрие следите си. И то в България. Той е променил освен лицето и пръстовите си отпечатъци.

През 2014 г. италианската полиция за последно публикува снимка на Денаро, който е обявен за издирване. Това се случва няколко месеца след като сестра му, Патриция Месина Денаро, е арестувана заедно други съучастници на мафиотския бос.

45-годишния тосканец, на чиито свидетелства се позовава изданието, не казва кога е направена операцията - преди или след 2014 г., нито в коя клиника.

Роден в Кастелветрано, Западна Сицилия, на 26 април 1962 г., в солидно мафиотско семейство, мафиотът прекарва младите си години, тичайки по жени, винаги готов да се похвали с дизайнерските си дрехи, златни часовници и бързи коли, докато събира опит в организираната престъпност.

Обикновено носи тъмни авиаторски очила Рей-Бан, най-вече за да крие кривогледството си, предизвикано от късогледство. Известен е с прякора си Слабия или Диаболика - джентълмен крадец от италианска поредица комикси.

Предполага се, че Месина Денаро продължава да живее в лукс, за разлика от по-старото поколение мафиоти, които смятат, че истинската власт не бива да се излага на показ.

Въпреки това, той запазва традицията за използване на "пицини" - малки хартиени бележки, написани с шифър, за да управлява голямата си престъпна империя.

Продължава и лудешкия си живот на плейбой, става баща на дъщеря и син от две различни жени. Неговият биограф Ди Джироламо пише, че той обича да прекарва свободното си време с видеоигри или четене и съжалява, че не е завършил училище и не е следвал.

Влиянието на Месина Денаро в Коза ностра нараства, след като легендарните босове на мафията Тото Риина и Бернардо Провенцано бяха арестувани през 1993 г. и 2006 г. Но не е ясно дали ги е наследил като "бос на босовете".

През 2015 г. тогавашният вътрешен министър Анджелино Алфано го нарече "номер едно в Коза ностра". Но през 2014 г. Риина беше подслушан и записан в затвора да прави язвителни забележки за бившето си протеже, подклаждайки съмнения за предполагаемия му ръководен статут.

Риина изглежда разочарован от това, че Месина Денаро не обича зрелищните убийства, а предпочита тихо да прави пари, като навлиза в законни сектори на бизнеса като супермаркети и медицински клиники, както и в строителството на ветрогенератори.

Бившият бос, организирал най-кървавите акции на Коза ностра през 80-те и 90-те години, нарича вятърните турбини на Месина Денаро "стълбове с улични лампи" и добавя:

"Този господин Месина, този беглец, който прави. . . улични лампи: може да си напъха тези стълбове в задника!".

В годишния си доклад за 2017 г. италианската агенция за борба с мафията казва, че Коза ностра страда от вакуум в ръководството, но посочва, че Месина Денаро е единственият човек, който е в състояние да го запълни и че залавянето му е "абсолютен приоритет".

От 2009 г. насам полицията постепенно затяга примката, като арестува над 100 негови роднини или помощници, сред които брат му и сестра му, и конфискува рекордните 1,3 милиарда евро от бизнесмен с ферма за ветрогенератори, който действа като негово подставено лице.

Остава неясно обаче защо е нужно толкова много време за залавянето му. През 2015 г. главният прокурор на Палермо Франческо Ло Вои казва пред парламентарната комисия за борба с мафията, че Месина Денаро "непременно има" приятели на високи постове, включително в политиката.