Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел събра днес българи и чужденци в белгийската столица в мащабно събитие на централния площад в Брюксел. "Голямото хоро" продължи пет часа, а гостите, които се докоснаха до магията и таланта на българските изпълнители, бяха хиляди, съобщи пресслужбата на евродепутата, съобщи БТА.

Време е да променим образа на България навън - да покажем, че сме способни, успешни и позитивни, коментира Ева Майдел пред журналисти. С българското хоро искам да покажа, че имаме друго лице, което трябва да показваме и да се гордеем с това, което сме днес. Използвам хорото, защото то носи страхотна енергия, която заразява всички, показва, че българите са задружни и сплотени, добави тя.

"Голямото хоро" е вече установена шестгодишна традиция за Брюксел, но тази година то бе още по-внушително и празнично, включващо над 100 изпълнители от различни краища на България. Празникът стана част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, а по покана на Ева Майдел, патрон на хорото прие да бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Специален гост на събитието тази година бе министър Лиляна Павлова, която, както много от участниците в празника, бе облечена в българска носия и поздрави гостите от сцената. Пред всички бяха представени и успешните български млади предприемачи Гергана Станкова, създател на аксесоарите с традиционни български мотиви "Шевица", и Ива Цолова, съсновател на платформата за обучение на хора в неравностойно положение "Джамба".

България извървя дълъг път и сега е достойна и равноправна държава членка на Европейския съюз, заяви министър Павлова. Имаме голям потенциал и много талантливи млади хора, които допринасят за позитивния имидж на страната ни. Всички колеги и експерти, които са част от екипа на Българското председателство, с работата си затвърждават този положителен образ, а с този празник днес се надявам да направим още малко, добави тя.

"Голямото хоро" е финална част от 12-ото издание на международния фестивал за балканска музика "Balkan Trafik". Акцент на фестивала тази година е представянето на Пловдив, избран за Европейска столица на културата за 2019 година. Изпълненията в програмата на площада дойдоха от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство от Пловдив, Ансамблите "Търновска царица" от Велико Търново и Кукери от Раковски.