България продължава да пада в Световния индекс за свободата на медиите и е държавата членка на ЕС, която е с най-ниски показатели. От 109-ото място през м.г. в новия индекс, огласен от "Репортери без граници" ,тя вече е на 111-ото място. Въпреки че в момента е председател на Европейския съвет с акцент върху интеграцията на Западните Балкани, данните показват, че индексът на България е по-нисък от този на всяка от държавите в тази част на европейския континент. Широко разпространени остават корупцията, както и неправомерните отношения между медии, власт и олигарси, е оценката на "Репортери без граници".

Докладът поименно посочва и Делян Пеевски и медийната му група "Нова българска медийна група холдинг“ ЕАД, която с шест издания контролира 80 на сто от медийното разпространение.

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат „по-меки” в отразяването си и изцяло да се въздържат от засягане на някои теми, посочва още доклада.

Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България.

Световният индекс за свободата на медиите показва нарастваща враждебност към журналистите навсякъде, отчитат от организацията. Лошото отношение към медиите, което открито се окуражава от политическите лидери, както и опитите на авторитарните режими да изнасят извън държавите си тяхното виждане за журналистика, създават сериозни заплахи пред демокрациите.

Като цяло в света цари климат на омраза и недоверие към медиите, е оценката на "Репортери без граници". Индексът оценява състоянието на свободата на медиите в 180 държави по света всяка година.

Тревожното е, че враждебността и отрицателните настроения към журналистите вече не е приоритет на политическите лидери в авторитарните държави като Турция, която пада в класацията с две места и е 157-а, или Египет (161-во място), където медия фобията е официално прокламирана, а журналистите често са обвинявани в тероризъм, ако не са удобни на режимите, и са хвърляни в затвора.

Все повече демократично избрани лидери вече не възприемат медиите като част от демокрацията, а като противници, към които открито показват неприязънта си. САЩ, страната на Първата поправка в конституцията, при управлението на Доналд Тръмп падна още две места до 45-ата позиция. Тръмп нарича репортерите "врагове на народа", понятие, някога използвано от Сталин.

Първото място отново е за Норвегия, която е следвана от Швеция. На дъното е Северна Корея.

България е на 111-о място, след Македония и Боливия.

Картата на света, направена от РБГ за световната класация на свободата на печата, е потъмняла допълнително: положението на 21 държави е определено като "много сериозно" - нов рекорд. Ирак се е присъединил към тази категория. 

Там са авторитарни режими като тези в Египет (161-во място), Китай (176-о) и Северна Корея, която остава на последното 180-о място в класацията.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски държави. Чехия, където президентът Милош Земан отиде на пресконференция с автомат "Калашников" с надпис "за журналисти", е слязла с 11 места на 34-то място. Словакия, където бившият министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с журналистите като с "мръсни антисловашки проститутки" и "прости и глупави хиени", пада с 10 места до 27-о. Малта, където разследваща корупцията журналистка беше убита, пада с 18 места до 65-о. Сърбия слиза с 10 места на 77-о място.
 

"Класацията за съжаление отразява феномена на засилващо се изразяване на омраза срещу журналисти в редица държави и отприщването на тази омраза е наистина опасно", обобщава Кристоф Дьолоар - генерален секретар на неправителствената организация.