Вече три поредни дни творците от четирите музикални състава на БНР излизат всяка сутрин от 8,30 ч. на протест срещу недостойното си заплащане. Първия ден към тях се присъедини генералният директор на обществената медия Александър Велев, той бе редом до музикантите на тротоара пред Радиото на ул. "Драган Цанков" № 4. Диригентите на съставите също присъстваха – руснакът Марк Кадин (на симфоничния оркестър), джазменът Антони Дончев (на Биг Бенда), Димитър Христов (на Народния оркестър) и Любомира Александрова (на смесения хор). Но техният пряк административен началник – Теодосий Спасов, не присъства и трите дни. Оказа се, че отсъствието на директора на Музикална къща БНР не е случайно.

В интервю пред сайта "Импресио" директорът и изтъкнат солист на оркестрите на Радиото Спасов заявява, че подкрепя исканията на музикантите за по-високи заплати, но не е съгласен с начина, по който се протестира – на улицата.

"Аз съм срещу унижението музиканти от такъв висок ранг да излизат по улиците и да протестират. Решението трябва да бъде взето по дипломатичен и делови начин", казва Теодосий Спасов.

Кавалджията разказва, че е поставял въпроса за заплатите в музикалните състави на БНР пред председателя на Комисията за медии и култура Вежди Рашидов, но проблемът останал неразрешен.

"Ние се опитахме да помогнем за решаването на проблема, но на този етап резултат няма. В началото на ноември миналата година заедно с генералния директор Александър Велев и членове на Управителния съвет поставихме въпроса пред медийната парламентарна комисия. Председателят й Вежди Рашидов обеща, че ще ни съдейства пред парламента, тъй като нашият бюджет е зависим от неговите решения, а не от Министерство на културата, например", казва директорът на "Музикална къща БНР".

Спасов обяснява и защо се търси решение в парламента:

"Ние не сме като Операта или Симфоничния оркестър, които да имат концертна дейност и да получават бонуси на база продаден билет. Така се получи и разликата в заплащането между музикантите в Националното радио и съответните други подобни оркестри. Затова би било редно бюджетът на БНР да се оформи спрямо стандарта".

Музикантът споделя и за отнетите преди години от бюджета на Радиото 7 млн. лв., които били добавени към бюджета на БНТ.

На въпрос дали оркестрите на БНР не трябва да изнасят допълнителни концерти, за да си набавят приходи от билети, Спасов отвръща:

"Имаме достатъчно ангажименти. Съставите на БНР са на първо място (заети) в звукозаписа. Освен това програмата ни е запълнена плътно с концерти. Ние сме институция за съхраняване на националното ни музикално изкуство. Наши записи непрекъснато печелят награди и звучат по европейските радиостанции. Надявам се на извънредното заседание на медийната комисия на 26 април исканията на музикантите от БНР да бъдат удовлетворени".

Цялото интервю на Теодосий Спасов пред „Импресио“

Източник Площад Славейков