Народното събрание даде правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да разрешава продажбата на над 20% от собствеността на енергийните дружества. Това стана с промени в Закона за енергетиката, предложени от Обединените патриоти и приети окончателно днес. 

Това на практика означава, че КЕВР може и да спре сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ - ако прецени. Но и самите депутати не са убедени доколко това е възможно.

Чешката държавна компания избра за купувач "Инерком България" и подписа предварителен договор с българското дружество на 23 февруари. В срок от 9 месеца "Инерком" трябва да осигури близо 340 милиона евро за покупката, като авансово са платени пет милиона. Преди КЕВР по сделката трябва да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. 

Предложеният от Патриотите текст предизвика дебати както в енергийна комисия, така и в пленарна зала, където се обсъжда от вчера. На заседанието на комисията, ръководено от председателя й Делян Добрев (ГЕРБ) беше орязана възможността регулаторът да се меси в подобни сделки, като бяха запазени досегашните му правомощия да може да проследи дали ангажиментите по лицензията се спазват след продажбата. И министърът на енергетиката Теменужка Петкова се възпротиви на възможността КЕВР да се произнася за сключването на сделки. Депутатите приеха тогава регулаторът да бъде известяван при подобни големи сделки - така, според Делян Добрев, ще има защита на обществения интерес. 

В крайна сметка обаче пленарна зала реши друго.

Все пак по план тази година КЕВР трябва да влезе в ЧЕЗ, така че проверка по изпълнението на лиценза ще има.

"Моето мнение е, че този текст, който предложиха колегите и БСП и който приехме, няма да има отношение към ЧЕЗ. Даваме допълнителни правомощия на регулатора да се произнася при сключването на такъв тип сделки", каза Добрев.

Той посочи, че подобни текстове има и в Закона за БНБ, в Закона за Комисията по финансов надзор и дебатът бил дали тези правомощия т да бъдат дадени на КЕВР. Това не е прецедент в българското право, заяви Добрев.

На въпрос дали с решение на КЕВР може да бъде развалена сделката между ЧЕЗ и "Инерком", Добрев каза:

"Трябва да питате Комисията. Не съм сигурен, трябва да говорим и с юристите дали този текст може да действа ретроактивно. Договорът с "Инерком" счита ли се за приключен или е сключен януари, но трябва да мине плащането", каза Добрев.

"Ние даваме тези правомощия на регулатора, но не даваме изчерпателно в законодателството какви са критериите, по които регулаторът ще преценява кога да одобрява и кога да не одобрява една сделка. Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт, но при положение че не са в закона, а ги оставяме до голяма степен на преценката на регулатора какви да бъдат тези критерии", коментира още бившият енергиен министър.