Правителството има шизофренно поведение, а премиерът Бойко Борисов трябва да поеме отговорност за изявите на коалиционния партньор Волен Сидеров от окупирания Крим.

Тези послания прозвучаха днес в парламента при изказване на председателя на АЛДЕ Ханс ван Баален и на Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС - движението е член на  европейските либерали. И двамата осъдиха поведението на лидера на "Атака", част от "Обединени патриоти", който заедно със съпартиеца си Явор Нотев, който обаче е и на ръководен пост в българското Народно събрание (зам.-председател, б.р.) "отскочиха" до анексирания Крим.

Русия анексира украинската територия през 2014 г. след проведен през февруари референдум, който международната общност не признава. Заради "присъединяването" на Крим и последвалия конфликт в Източна Украйна на Русия са наложени санкции.

Сидеров и Нотев отправиха редица послания от полуострова - че Крим е руски по право и анексията трябва да се адмирира, че благодарение на коалиционния партньор на ГЕРБ България не е заела позицията на повечето страни от ЕС, които изгониха руски дипломати по случая "Скрипал", че страната трябва да излезе от ЕС и НАТО и пр.

Реакцията на ГЕРБ бе, че не подкрепя изявленията на Сидеров и компания, но дотам. 

Това даде повод на ДПС да постави под въпрос евроатлантическата ориентация на страната. Карадайъ определи това поведение като "шизофренно". По думите му тази политика поставя "тревожните въпроси за евроатлантическата ориентация на правителството, респективно поставяме пред нашите партньори и въпросите на националните каузи като членството в Шенген, в еврозоната, кохезионната политика в бъдещия програмен период".

"ЕНП споделя ли ориентацията на коалиционния партньор на ГЕРБ, както и коалиционната политика на ГЕРБ?", попита Карадайъ.

А Ханс ван Баален допълни:

"Г-н Борисов, вие трябва да поемете отговорността, ако ваш коалиционен партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим. Всички искаме да сме в добри отношения с Русия, не в това евпроблемът. Всички трябва да признаваме международното право."

"Не можете да си играете с евроатлантическата ориентация на България. ДПС е отговорната партия, която непрекъснато ни напомня за това в България. И ги поздравяваме за това", допълниха от АЛДЕ.

Иначе Ван Баален изрази подкрепа за влизането на България и Румъния в Шенген, "защото изпълняват критериите". Трябва да има и пътна карта за еврозоната, смята той. (Такава е обещана според премиера Бойко Борисов от ЕЦБ - бел.ред.) По думите на Ван Баален България трябва да се присъедини към Шенген в рамките на една година.

Лидерът на АЛДЕ прогнозира и бъдещи европейски победи за либералите още от следващите избори за евродепутати на 23-26 май 2019 г. 

"Така че бих казал отново, уважаеми г-н премиер, уважаеми г-н Станишев (лидер на ПЕС, б.р.), ще има доста бурни времена - не за нас, за вас", закани се политическият съперник на ЕНП и ПЕС.

При последната си "визита" в българския парламент в края на миналата година Ван Баален изпадна в неловка ситуация. Тогава пак на съвместен брифинг, малко след като заяви, че ДПС е демократична партия, му бе зададен въпрос дали познава "най-могъщия български депутат" Делян Пеевски.

След кратка консултация с Карадайъ Баален отговори, че е бил много пъти в България, но не може да знае какво е казал всеки депутат. А Карадайъ обеща да направи специална пресконференция на тема "Делян Пеевски".

Днес журналисти имаха желание да попитат шефа на АЛДЕ дали се е запознал вече с темата, но заради въпрос от телевизията на "Атака" - "Алфа", брифингът бе прекъснат.