Загадъчната дървена статуя, наричана Шигирски идол, някога висока над 5 м, е два пъти по-стара от египетските пирамиди и може да разкрие тайни за митологията на създателите й, съобщи в. "Дейли мейл".

Шигирският идол е открит в руско торфено блато, северно от Екатеринбург през 1894 г. от търсачи на злато. Той е с издълбани зигзагообразни линии по цялото тяло и осем човешки лица. Предишните изследвания показаха, че е на 9500 години, но новите анализи на проби от дървото, взети през 2014 г., уточниха възрастта му на 11 600 години. Това го прави една от най-старите известни антропоморфични скулптури в света. 

Забележително е, че голяма част от дървената скулптура е оцеляла. Някои елементи обаче са загубени и сега тя е само 3,35 м. Съхранява се в Регионалния музей в Свердловск.

Според новия анализ, публикуван в сп. "Антикуити", Шигирският идол е направен от дървесината на лиственица. Стволът първо е разсечен на две половини, а след това от него е отделена дълга дъска, от която е направено тялото. Ясно се виждат дървесните пръстени, което потвърждава, че е използван един ствол. За издялването му е послужил полиран камък и каменни длета с поне два или три различни размера. Така са направени характерните резки. 

Загадъчните зигзаговидни линии по тялото според учените са свързани с древни духовни вярвания. Възможно е те да са от митологията на живелите в района хора. Зигзагът може да символизира вода, змия, гущер, да определя граница, да сигнализира опасност. Правите линии може да символизират земята или хоризонта. Кръст, ромб, квадрат може да означават огън или слънце. Възможно е лицата да са образи на духовете, за които древните са смятали, че живеят в техния свят. Вертикалната позиция на фигурите може да е свързана с йерархия. 

Според Светлана Савченко от Историческия музей в Екатеринбург идолът разказва историята на създаването на света според мезолитния човек.

БТА