Министърката на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд подаде оставка късно следобед в неделя и призна, че е подвела парламента за депортирането на нелегални имигранти, предаде Би Би Си.

Премиерката Терезе Мей е приела оставката на Ръд, която е една от най-близките й съратнички в кабинета.

На мястото на Ръд е номиниран Саджид Джавид, който е от пакистански произход, съобщи Би Би Си. Баща му, шофьор на автобус, е пристигнал със семейството си през 60-те години на минали век във Великобритания.

Амбър Ръд.

Джавид е бивш инвестиционен банкер и депутат от 2010 г. 48-годишният политик бе за 18 месеца министър на общностите. Той е бил и министър на културата. Джавид е смята за евроскептик, но е известно, че на референдума за брекзит е гласувал за оставане на Великобритания в Евросъюза.

В писмо до министър-председателката, Амбър Ръд заяви, че е знаела за "нарочени за депортация имигранти".

Оставката на Амбър Ръд.

Имигрантите са част от скандала, получил името "Уиндръш". 

Така нареченото поколение "Уиндръш" пристига в средата на миналия век във Великобритания. Първият кораб се нарича "Импайър Уиндръш" и акостира в Лондон на 22 юни 1948 година. По онова време Обединеното кралство кани имигранти заради недостиг на работна ръка. И по тази покана пристигат хора до средата на 70-те години от Ямайка, Тринидад и Тобаго, Карибите и други острови. Те никога не са подавали молби за британско гражданство и по същество са нелегални имигранти.

Оказва се, че има някои от тях, които са били депортирани именно защото нямат гражданство. Ръд признава, че подходът към тези хора е бил „неправилен и отвратителен“, за което се извинява. Освен това става ясно, че тя е знаела, че има показатели и условия за депортиране на имигранти, а преди време заяви, че не й е известно подобно нещо.

Оставката й идва след като скандалът се разрази в Лондон през последните две седмици. Има коментари, че всъщност ударът с разкритията за депортирането е насочен към премиерката Тереза Мей. Тя беше преди това министърка на вътрешщните работи и именно по нейно време е започнало експулсирането на хора от поколението "Уиндръш".

Сега, за да предпази Мей, Амбър подава оставка и изгаря като бушон, смятат наблюзатели на вътрешния британски политически живот. 

Очаква се в понеделник Амбър Ръд да направи изавляние в Камарата на общините, съобщава Би Би Си.