Обединението на часовите зони на Северна и Южна Корея ще се състои на 5 май, съобщава агенция Yonhap, като се позовава на решение на Върховното Народно събрание на КНДР. Пхенян изпълнява обещанието, дадено от лидера си Ким Чен Ун на срещата му с южнокорейския президент Мун Чже Ин на 27 април. Макар и да прозвуча като импровизация, то стана "първата практическа стъпка към национално помирение и единство", цитира агенцията думите на Ким Чен Ун.

Идеята да се обединят времевите зони възникнала у него по време на преговорите с колегата му, когато той погледнал часовниците, показващи различно време. Според севернокорейските медии, това, което видял, натъжило Ким Чен Ун и той предложил да обединят "времето на Севера и Юга", преди да правят каквото и да било. 

КНДР премина към собствено време през август 2015 г., премествайки стрелките на часовника с 30 минути назад. Това било обяснено със стремежа да се отхвърли наследството от японското колониално управление 1910-1945 г. По-рано на Корейския полуостров са били по едно и също часово разписание.

 
От своя страна Южна Корея ще започне от 1 май премахването на високоговорители, използвани за пропаганда на границата със Северна Корея.
 
"Започвайки на 1 май, като част от предвидените мерки в декларацията от Пханмунджом, нашите въоръжени сили ще започнат отстраняване на високоговорителите, поставени по военната демаркационна линия за излъчване към Севера“, се казва в изявлението на Сеул.

Срещата на Ким Чен Ун и Мун Чже Ин е третата в историята на КНДР и Южна Корея. Преди това друг севернокорейски лидер - Ким Чен Ир, се е срещал с действащи юнжокорейски президенти - с Ким Де Чун през 2000 г. и Но Мун Хьон през 2007 г.