Два взрива убиха днес 29 души по време на сутрешния час пик в Кабул, предаде Ройтерс. Ранени са 49 човека.

Сред жертвите са журналисти, дошли на място да отразяват първата експлозия. Те вероятно са станали жертва на камикадзе.

Загинали са 8 репортери, съобщи Афганистанският комитет за сигурност на журналистите. Убит е и Шах Мараи - шефът на фотографите на агенция АФП в страната. Фотограф на Ройтерс се е отървал с леки рани.

Говорителят на МНР Наджиб Ганиш заяви, че атентаторът самоубиец, изглежда, се е представил за журналист и се е взривил на мястото, където са били репортерите и медицинските екипи.

Двойният атентат стана само седмица след убийството на 60 души, чакащи на опашка в център за регистрация на избиратели западно от Кабул. Това само показва колко несигурна е столицата на Афганистан.

Засега никой не е поел отговорност за взривовете.

Първата бомба избухнала в квартал Шашдарак, близо до сградата на разузнавателната служба. Втората експлозия станала пред Министерството на градоустройството и жилищното строителство в момента, в който вътре влизали хора.

Миналата седмица талибаните, които се борят да върнат шериата, обявиха началото на пролетната си офанзива. Оттогава в няколко района на страната се водят ожесточени битки.

От началото на годината стотици хора загинаха и бяха ранени в поредица от атентати в Кабул. Нападенията продължават въпреки предложението от февруари на президента Ашраф Гани за мирни преговори без предварителни условия.