Жена е най-вероятният кандидат за премиер на Каталуня, съобщиха испанските медии.

Става дума за Елза Артади - говорителката на сепаратистката коалиция "Заедно за Каталуня" - главната сепаратистка политическа сила в регионалния парламент в Барселона. Тя ще бъде четвъртият кандидат за премиер след регионалните избори на 21 декември 2017 г.

Въпросът ще бъде обсъждан на 5 май. При това не само в Каталуня, но и в Германия, пише в. "Ел Паис". Каталунският експремиер Карлес Пучдемон, който в момента се намира в Берлин, е привикал там депутатите от своята Демократическа европейска каталунска партия (ДЕКП), която е част от "Заедно за Каталуня".

Пучдемон е пуснат на свобода под гаранция, докато германски съд решава дали да го екстрадира в родината му.Кандидатурата на Елза Артади, изглежда, устройва и Републиканската левица на Каталуня (РЛК) - втората сепаратистка сила в областта.

За нея се застъпил намиращият се в момента в испански арест Жорди Санчес, председател на парламентарната група на "Заедно за Каталуня".

Срещу Артади досега не се е изказала и централната власт в Мадрид.

Сепаратистите в Каталуня бързат да изберат премиер, тъй като трябва да направят това най-късно на 22 май. В противен случай регионалният парламент ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени нови избори. И е много вероятно сепаратистите, които с трите си партии сега имат абсолютно мнозинство, да го загубят.

Какво се случи досега

Парламентът в Барселона обяви едностранно независимост на Каталуня на 27 октомври 2017 г. В резултат испанският премиер Мариано Рахой отне временно автономията на областта, разпусна парламента, уволни правителството и насрочи извънреден вот.

Премиерът сепаратист Пучдемон и няколко от министрите му избягаха в Белгия. Други сепаратистки активисти бяха арестувани в Испания и обвинени в бунт срещу държавата.

Първият номиниран на премиерския пост бе отново Карлес Пучдемон. Но испанските власти заявиха, че той трябва да присъства лично на избирането му. Той се отказа и сепаратистите предложиха Жорди Санчес. Той обаче също не присъства, понеже е в затвора.

На 22 март парламентът обсъди кандидатурата на сепаратиста Жорди Турул. Депутатите не успяха да го изберат за премиер на първото гласуване, тъй като най-малката сепаратистка партия се разбунтува. Веднага след това той бе арестуван по обвинения в отцепническа дейност.

Но в същия ден започна отброяването на двумесечния срок, в който трябва да бъде избран човек на поста.

Изглежда, на този етап Елза Артади устройства всички сепаратистки сили в Каталуня. Освен това срещу нея до този момент няма предявени никакви обвинения от страна на централните испански власти. И затова привържениците на независимостта ще се обединят около нея, смята в. „Ел Мундо“.