СИМОНА РУСЕВА

Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун обедня със 100 милиона долара, но за сметка на това няма да лежи 10 години, за каквото наказание настояваше прокуратурата в Мюнхен. Съдебното му минало остава чисто. Така 83-годишният радетел милиардер може да остане начело на Формула 1. Ако пожелае.

Днес Екълстоун напусна съдебната зала в Мюнхен като свободен човек. Преди това той се споразумя с баварската Темида да плати рекордната сума от 100 милиона долара, срещу което процесът срещу него за корупция се прекратява. Това съобщи лично председателстващият на съдебния състав Петер Нол.

На 24 април Бърни Чарлз Екълстоун застава пред съд в Мюнхен, за което Клуб Z тогава съобщи. Той бе привлечен под отговорност за даване на подкуп в размер на 32,5 милиона евро, както и в подбудителство към злоупотреби с висока общестевна опасност. Обвинителният акт му бе връчен 10 дни по-рано.

В хода на следствието бе доказано, че милионите са били дадени на  Герхард Грибовски (56 г.), член на управителстия съвет на централната банка на Бавария - BayernLB. Британецът му е обещал и бъдещи облаги.

След разкриване на аферата Грибовски беше незабавно уволнен, а през 2012 г. бе осъден на 8 години и половина затвор по обвинение в корупция, злоупотреби и данъчни измами. Присъдата бе занижена, тъй като той се разкая и направи пълни самопризнания. Те пък доведоха до процеса  срещу Екълстоун.

Според разкритията на Грибовски през 2006 г. банката BayernLB е извършила грубо нарушение при продажбата на акциите си във “Формула 1”, които е получила като обезщетение от групировката “Кирх”, след като тя фалира. По настояване на Екълстоун въпросните акции са били прехвърлени на посочено от него дружество – CVC Capital Partners, като не са били взети пред вид оферти на други кандидати.

За услугата Грибовски е получил солидния подкуп. Той е бил платен под формата на хонорар за сметка на “Формула 1”.

“Не е имало подкуп. Обвинението е изградено единстевно върху показанията на г-н Грибовски, които не са коректни, въвеждат в заблуда, лишени са от логика и в основната си част са лъжа”, заяви в началото на процеса Свен Томас, един от тримата адвокати на Екълстоун.

Според защитата, която се врече да предостави нови доказателства,  Екълстоун е бил жертвата, тъй като е бил изнудван.
“Страхувах се, че Грибовски ще изпълни заканата си и ще ме предаде на британските данъчни власти. Каза ми, че можел дълго да разказва за мен. Това можеше да ми струва 2 милиарда лири (над 2,4 милиарда евро). Беше ясно – той искаше пари”, заяви от посъдимата скамейка Екълстоун. Той беше още по-самоуверен на влизане в съдебната зала на 24 април, като заяви пред множеството журналисти: “Уверен съм, че правдата ще победи. Вижте как грее слънцето.”  Все пак той призна: “Ако кажа, че не съм разтревожен, няма да е вярно, но ще се боря за изчистване на името ми.”

Настроението не го напусна и в залата. Когато на първото по делото заседание съдията Петер Нол го попита: “Разведен ли сте?”, той отговори утвърдително. Последва ново питане: “Все пак не сте ли женен?” Отговорът: “Да, за трети път, жена ми е бразилката Фабиана Флози.” Защитата побърза да уточни, че подсъдимият не лъже, верни са и двете му твърдения – разведен и пак женен. В залата избухна смях, а Екълстоун добави: “С удоволствие си спомням за разводите си.”

Фабиана Флози присъстваше на всички заседания на процеса срещу съпруга й Бърни Екълстоун.

За съдебното дирене бяха насрочени 26 съдебни заседания. Призовани бяха 39 свидетели.

По време на съдбенияа процес Екълстоун отричаше обвиненията срещу него. Обвинението беше силно затруднено да представи неопровержими доказателства за корупционни схеми. Така се стигна до днешното съдебно споразумение  – 100 милиона долара срещу невинност.

Самият Екълстоун обяви, че съдебното решение няма нищо общо с откупването му.

Каква е истината, едва ли някой някога ще разбере.