Драмата с тежки машини, които копаят басейн на самия пясък в Каварна, завърши само с... неустойка. Това стана ясно от изявление днес на министър Николина Ангелкова във Варна.

"Това е недопустимо. Вече бяхме на плажа в Каварна. Изпратихме екипи тази сутрин. Става дума за поставяне на преместваем обект с пластмасова конструкция 72 кв. м, колкото са одобрени в схемата за този обект. При проверката се установи, че конструкцията не е бетонна.

Ще сезираме Община Каварна и тя да се произнесе, тъй като предписанията как да се изпълняват монтажните дейности се извършват от главния архитект на общината. Той се произнася за начина на изпълнение и конструкцията. Министерството на туризма одобрява мястото и квадратурата", обобщи министър Ангелкова.

Преди няколко дни бившият кмет на Каварна Цонко Цонев сигнализира за това с поредица от снимки.

"Той се строи пред четиризвезден хотел, който предстои да се открие през юни. За мен е необяснимо кой е разрешил на каварненския плаж да се копае с тежка техника. Това е изключително опасен прецедент", коментира пред Нова тв Цонев.

Кметът на Каварна Нина Ставрева обясни, че на централния плаж е поставен обект за водноатракционни услуги. Тя представи и документи, които доказват, че няма незаконосъобразни дейности. Разрешителното е от февруари тази година.

"Каварнеският плаж има наемател, който има подписан договор под наем за 5 години с Министерство на туризма. На базата на това главният архитект издава разрешение за поставяне на обекта. Ние сме своевременно уведомени за предстоящите дейности от инвеститора", поясни Ставрева.

Представител на инвеститорската фирма, която е наемател на плажа вече четвърти сезон, обясни, че са правени проверки и не са констатирани нарушения. Всяка година се правят допълнителни инвестиции, защото по думите им състоянието на плажната ивица е лошо. След края на договора за наем щели да махнат басейна и да възстановят ивицата.

От Регионалната инспекция по опазване на околната среда са констатирали, че се изгражда обект съобразно одобрена схема и че не попада в защитена територия. 

Дори коритото на басейна било пластмасово и там нямало бетон

Преди часове Цонко Цонев написа:

 

 

Цонев редовно пише, че става въпрос за имот на Цуцко. С този прякор е известен Валентин Николов, съветник на Живко Мартинов - известен като Суджука от ГЕРБ.