Президентът Румен Радев нарече "шеги" думите на лидера на "Воля" и новоизлюпен евроскептик от орбитата на Националния фронт на Франция на Марин льо Пен Веселин Марешки. Зам.-председателят на парламента съобщи по-рано днес, че партията му щяла да инициира свикване на референдум за излизане на България от НАТО, защото Алиансът "нищо не дава".

Друг е въпросът, че по закон на национално допитване не могат да се подлагат международни договори, по които България е страна. Това обаче явно няма значение за "Воля" и лидера им, съдейки по изказването му.

„Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно тази тема. България е част от НАТО“, подчерта държавният глава.

Той обаче продължи мисълта си за ролята на страната ни в Алианса.

"НАТО е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове, но аз винаги ще продължа да повтарям: не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия."

По-рано на думите на Марешки реагираха и основните политически сили в парламента. С критика. 

От началото на мандата си президентът Радев настоява и за стратегия на развитие на армията ни като член на НАТО, и за отпускане на пони 2% от БВП за отбрана, колкото изисква от всяка страна членка договорът за Северноатлантическия пакт. 

Утре вицепрезидентът Илияна Йотова ще посрещне в София зам.-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер.