Нобелова награда за литература няма да бъде присъдена тази година, предаде Ройтерс.

Това обяви в специално съобщение Шведската академия.

Причината е сексскандал, довел до оставката на редица членове на управителния съвет на институцията, която присъжда наградата. За сметка на това догодина ще бъдат връчени два литературни Нобела - за 2018 и 2019 г.

Досега в 7 други случая Академията е решавала да задържи наградата за литература - през 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 и 1949 г. В пет от тези пъти тя е била присъждана едновременно с наградата за следващата година. Сред потърпевшите е и знаменитият американски драматург Юджин О'Нийл.

Според официалното съобщение на Шведската академия причина за отлагането е намалелият й състав и спадналото обществено доверие в нея.

"Работата по определянето на лауреата ще продължи през годината, както и преди. На Академията ще й бъде необходимо време, за да възстанови своите сили и да привлече нови активни членове. То ще й е нужно и за възстановяването на доверието към нейната дейност, докато бъде определен следващият лауреат", се казва в съобщението за медиите.

Според правилата за приемането на нови членове е необходим кворум от 12 гласа. А при гласуванията за нов Нобелов лауреат са достатъчни гласовете на 8 членове. Но след разразилите се скандалите в Шведската академия на практика в нейните редове останаха 11 литератори. Авторитетът при избора на бъдещия носител на Нобеловата награда за литература може да бъде оспорен при такъв малък брой гласове.

Шведската академия е основана през 1786 г. от крал Густав III за поддържането и развитието на шведския език и литература. В нейния състав се избират 18 членове и до неотдавна членството в тази институция беше пожизнено. През миналата седмица крал Карл XVI Густав промени устава на Академията и нейните членове вече могат да я напускат по собствено желание.

Скандалът

През ноември 2017 г. френският фотограф Жан-Клод Арно, който оглавява финансиран от Шведската академия проект, бе обвинен от 18 жени в сексуални домогвания.

Твърдеше се, че няколко от случаите били в имоти, принадлежащи на Академията. Арно отрича обвиненията.

Фотографът е съпруг на Катарина Фростенсон - поетеса и писателка, член на Шведската академия. Институцията по-късно гласува против изваждането на Фростенсон от комитета, присъждащ нобеловите награди за литература.

Този случай, както и други обвинения за конфликт на интереси всяха сериозно разделение в авторитетната организация.

Последва вълна от оставки. Оттеглиха се Катарина Фростенсон, както и председателката на Шведската академия Сара Даниус.