Русия организира първата африканска мисия в съвременната си история, пише в. "Ел Мундо".

Тя е в Централноафриканската република (ЦАР). Там вече са доставени 900 пистолета "Макаров", 5200 автомата "Калашников", 840 картечници, 140 снайперистки винтовки и 270 гранатомета.

Според работещи в страната хуманитарни организации предстои Москва да прати там и тежки въоръжения. В момента те са складирани в съседен Судан, където руски инструктори ще обучават войници от ЦАР.

Намиращите се в страната военнослужещи от Франция, Испания и Португалия се ядосват, че информацията за видовете на това въоръжение се укрива. Те умуват дали става дума за танкове, хеликоптери или противовъздушни оръдия.

Пред Съвета за сигурност на ООН обяснението от руска страна бе следното:

"Помощта на Русия се извършва в рамките на общите усилия на международната общност за засилване на военните подразделения за национална сигурност на ЦАР".

С други думи, руснаците не казаха нищо, отбелязва "Ел Мундо".

Всичко това става на фона на усилията на ЕС, чиито военнослужещи обучават армията на тази африканска държава. Усилията срещат сериозна спънка заради международното ембарго за износ на оръжие за нея.

Европейските разузнавания обаче са убедени, че истинските намерения на Москва в ЦАР са съвсем други.

"Разположението на руските военни постове съвпада с това на редица диамантени мини. Концесиите са предоставени на Москва в замяна на военната помощ", споделя официален представител от силите на ЕС, пожелал анонимност.

Според него по този начин руският президент Владимир Путин си гарантира въоръжено присъствие в сърцето на Африка и изгодни договори за експлоатация на природните богатства.

А португалски военни източници очакват следваща студена война в африканските джунгли. Защото, според тях, руското присъствие в ЦАР ще повлече след себе си по-активна намеса от страна на САЩ.