С неуспех завършиха поредните преговори за съставяне на управляваща коалиция в Италия, съобщиха световните медии.

Най-голямата партия в парламента след изборите на 5 май - антисистемното движение "Пет звезди" - не успя да се споразумее нито с алианса на крайнодясната "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони, нито с Демократическата партия.

Италианският президент Серджо Матарела призова политическите партии да се обединят в подкрепа на краткосрочно неутрално правителство, което да се грижи за финансите и да подготви предсрочни избори в началото на следващата година, ако партиите не успеят да се споразумеят за сформиране на коалиция.

Мандатът на правителството на Паоло Джентилони изтече. Ако политическите формации не успеят да постигнат споразумение, през идните месеци до провеждането на предсрочни избори ще трябва да работи служебно правителство, заяви Матарела след края на поредния кръг на консултации с политическите партии.

Ако подобна администрация не получи необходимата подкрепа в парламента, новите избори ще трябва да се състоят през юли или през есента.

Двете най-големи политически партии - крайнодясната "Лига" и антисистемната движение "Пет звезди", обаче отхвърлят призива на Матарела и казаха, че за предпочитане ще бъде произвеждането на предсрочни избори. Те призоваха вотът да е на 8 юли.

"Няма време за губене, няма място за правителство на технократи", каза лидерът на "Лига" Матео Салвини.

"Единственият начин да се сдобием с едно сериозно правителство е да гласуваме отново на избори", каза Данило Тонинели, лидер на парламентарната група на движение "Пет звезди".

Партията на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони - "Форца Италия", обаче предупреди политическите си съюзници да не бързат с предсрочни избори в началото на юли, а да предпочетат варианта на избори през есента.

"Не сме изплашени от нови избори. Но гласуване през лятото няма да помогне за оправяне на бъркотията. Гласуване през есента е по-добре", се казва в изявление на "Форца Италия".

Изборите в Италия в началото на март отбелязаха безпрецедентен ръст на антисистемните партии и изправиха страната пред политическа несигурност. Най-висок резултат постигна движение "Пет звезди" (32,8% гласовете, 227 места в паламента). Десноцентристкият блок, съставен от "Форца Италия" на Силвио Берлускони (14%, 106 места), "Лига" на Матео Салвини (17,4%, 124 места) и "Италиански братя" на Джорджа Мелони (4,4%, 31 места), е най-голямата група в парламента. Изненадващо обаче партията с най-висок резултат в блока е крайнодясната антиимигрантска и евроскептична "Лига". По време на предизборната кампания партиите в коалицията се договориха, че лидерът на формацията, спечелила най-много гласове на изборите на 4 март, ще оглави правителството. Очакваше се това да е "Форца Италия" на Берлускони, който предложи за премиер настоящия председател на Европейския парламент Антонио Таяни. Берлускони вече обяви, че ще подкрепи съюзника си в опитите му да състави правителство.