Американският кабелен оператор Comcast Corp, собственик на телевизия NBC и на Universal Pictures е поискал заем в размер на 60 милиарда долара, съобщават световните медии. Целта - да отправи оферта за придобиването на активите на 21st Century Fox, които компанията на Рупърт Мърдок се съгласи да продаде на Disney за 52 милиарда долара. Това казват запознати със сделката пожелали анонимност източници пред Ройтерс.

През декември миналата година стана ясно, че Comcast се оттегля от надпреварата за дяловете на 21st Century Fox, заради проблеми с антимонополните органи. Рупърт Мърдок, който притежава 17% дял във Fox и държи близо 40% от гласовете в управителния съвет, предпочете офертата на Disney.

Активите, които Fox продава, включват кабелните канали FX и National Geographic, 22 регионални спортни канала в САЩ, както и дела на компанията в стрийминг платформата Hulu.

Каналите Fox News и Fox Sports ще останат под контрола на Мърдок. Решението на милиардера да продаде по-голямата част от Fox изненада почти всички, защото неговата дейност беше насочена към разширяване на мрежата.

Целта на придобиването е Disney да отговори на конкуренцията на технологичните компании в развлекателния бизнес, който преминава през големи промени. Технологичните компании създават подразделения за видео съдържание.

Рекламодателите следват потребителското внимание, което е обърнато към интернет. Disney пуска нови стрийминг услуги, които могат да бъдат подпомогнати чрез активите на Фокс.

Преди изкупуването 21st Century Fox ще отдели в нова компания телевизионната мрежа Фокс, Фокс Нюз, Фокс бизнес нетуърк, Биг тен нетуърк, Фокс спорт едно и две, отбелязва Асошииейтед прес.