Комисията по разузнаването на Сената на САЩ разпространи шестстраничен разсекретен отрязък от доклада, в който Русия е обвинена в опит за намеса в президентските избори през 2016 година, съобщава РИА Новости. 

"През 2016 година хакери, свързани с руското правителство, са извършили безпрецедентна координирана киберкампания срещу изборната инфраструктура на редица щати", се посочва в доклада.

Уточнява се, че цел на кибератаката са били между 18 и 21 щата.

"В края на краищата в шест щата активисти, свързани с Русия, са стигнали до сканирания на документи и са опитали умишлено да достигнат до свързани с изборните резултати уебсайтове", се твърди още в доклада.

Освен това Комисията потвърждава, че Русия е предприела "широк кръг от разузнавателни дейности, насочени към изборния процес в САЩ".

"Активните дейности са започнали още в началото на 2016 година и са продължили до деня на изборите. Те са включвали събиране на информация, а също и операции, насочени към дискредитиране на честния характер на изборния процес в САЩ и на изборните резултати", се подчертава в документа.

Отбелязано е изрично, че "намесата" по никакъв начин не е повлияла на изборите.

"Комисията не откри никакви свидетелства, които да говорят, че е имало повлияване на изборите", заключават разследващите.

В документа са написани и редица препоръки за защита от чуждестранна намеса в изборите.

В началото на годината Комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ представи резюме от доклада за т.нар. Руско дело. В него бе направен изводът, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 година, но никакъв съюз между хора на Тръмп и Москва не е имало.

Докладът бе приет от републиканците, а демократите още от самото начало изразиха несъгласие с изводите в документа.

Аналогични разследвания се водят и от екипа на спецпрокурора Робърт Мълър.