За пореден път днес бе проведен т.нар. Марш на Безсмъртния полк. На него присъства активът на БСП начело с лидера на партията Корнелия Нинова. Те заеха своите места в шествието, което носеше портрети на Сталин и развяваше червени знамена със сърп и чук.

 

Маршът се проведе по улиците на София и още няколко десетки градове в България. Официалната идеята на събитието е да се почетат загиналите в борбата срещу фашизма.

На практика обаче този марш от няколко години е официално мероприятие на държавната власт в Русия, като на него е присъствал и Владимир Путин.

Организатори на събитието са фондация "Безсмъртният полк", Координационен съвет на руските съотечественици в България, федерация "Съюз на съотечествениците", Българският антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните на България, Национално движение "Русофили", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, фондация "Устойчиво развитие за България", сдружение "Александър Невски", Съюз на българските журналисти, Форум "България - Русия", Национално сдружение "Заедно с Русия", движение "Че Гевара" - България.

В събитието бяха включени и невръстни деца.

За пореден път бе развято и руското знаме.

На събитието присъства и посланикът на Русия Анатолий Макаров. 

Български трикольори също можеха да бъдат забелязани.

Руските знамена обаче имаха решително надмощие пред Паметника на Съветската армия. Както е известно, тази армия е окупирала България през 1944 г., за да установи тоталитарен режим в продължение на 45 години. По време на този режим страната ни бе откъсната от естественото си европейско развитие, а хиляди българи бяха убити или пострадаха от развихрилия се политически терор. Въпреки това и до днес този паметник стои в центъра на София.

Събитието не мина и без инциденти. През последните години БСП и "Атака" открито си съперничат за това кой е най-верният изразител на интересите на Кремъл у нас. Това се случва дори и от парламентарната трибуна. Съперничеството доведе до конфликт пред Паметника на Съветската армия между депутата Славчо Велков, лидерът на БСП-София Калоян Паргов и репортер от телевизия "Алфа", която е партийната телевизия на "Атака".