В един свят пълен с възможности, не ми казвайте, че нещо е невъзможно!

Това написа във фейсбук Радослава Ненова, жената до Боян Петров. Втори ден продължава издирването на алпиниста, който изчезна на 29 април в подножието на връх Шиша Пангма в Хималаите.

Ето цялото обръщение на Ненова, без редакторска намеса:

"Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание едновременно. Последните дни прекарах в безсъние и не защото тихо се надявам, а защото не спирам да действам. Задействани са всички институции. Външно министерство са денонощно на разположение, непрекъснато обменяме информация с министър Захариева и зам. министър Георгиев които съдействат за вдигане на хеликоптер от непалска страна към Тибет. Подкрепата на премиера Б.Борисов. От тибетска страна момчетата от експедицията вече са по склоновете на Шиша Пангма...днес са се включили спасители от Китай. Ще насочим сателит за сателитна снимка на склона...имам цялата подкрепа на света. Алпийската застрахователна компания в Австрия където е застрахован Боян, също следи нещата. 

В един свят пълен с възможности, не ми казвайте, че нещо е невъзможно!"

По-късно Ненова публикува банкова сметка за набиране на средства на Боян Петров. Както тя обясни, средствата са й нужни сега, а австрийската застрахователна компания може да изплати пари по-късно.
 
Радослава Георгиева Ненова
BG32 UNCR 7000 1523 2695 49
UniCredit Bulbank UNCRBGSF
Paypal 

desertrose_lili@yahoo.com

"Вярвам, че Боян е направил всички възможно, за да се скрие някъде, така че да може да преживее тези няколко дни в лошо време", заяви Радослава пред БНР.

"Няма как да знаем какво се е случило. В планината всичко може да се обърка. В най-добрия случай той просто е стигнал донякъде и е бил притиснат от лошото време и си е знаел точно как да оцелее. Той няма да се откаже, но няма и да предприеме по-рискови неща. Наясно е, че ще го търсят, защото така правят винаги по експедициите, когато някой има проблем. Най-вероятно той самият очаква да бъде намерен", надява се половинката на един от най-обичаните българи.

До края на деня трябва да е готова сателитна снимка на района, в който се търсят следи от Боян Петров:

"Ще огледаме мястото и ще видят в коя посока е удачно да продължат утре. Ако има някакви следи или се види палатка, каквото и да се види всъщност, ще даде голяма яснота къде точно трябва да отидат хората."

"Със сигурност няма лавини, тоест единият от възможните проблеми отпада, но има безброй други", уточни тя.

Тя изрази надежда, че утре условията ще позволят включването на хеликоптер в издирването:

"Уговаряме доста опитен пилот, който е специалист точно в такива операции."