Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) забрани на един от най-популярните китайски телевизионни канали да излъчва музикалния конкурс „Евровизия“ заради цензуриране на ЛГБТ елементи от състезанието, съобщава Би Би Си.

Манго тв е била критикувана в социалните мрежи заради замазване на флагове с дъгата и скриване на татуировки по време на първия полуфинал във вторник. Освен това телевизията е взела решение да не излъчи изпълненията на представителите на Израел и Албания.

От EBU обявиха, че цензурата не е сред европейските ценности на разнообразието.

„Съжаляваме, но се налага незабавно да прекратим нашето партньорство с този разпространител и той няма да получи право да излъчи втория полуфинал и големия финал на Евровизия“, бе обявено в специално извяление на организацията.

Все пак в китайските социални мрежи доста хора споделиха изображения от цензурираните изпълнения. Един потребител нарече решението на разпространителя да цензурира всичкоq свързано с хомосексуалносттаq „голяма стъпка назад“.

В китайската мрежа Weibo се появиха призиви към „бойкот срещу Манго тв“, а един потребител обяви, че „няма да гледа Манго тв следващия един месец“.

Представителят на Ирландия в конкурса, Райън O’Шонеси, каза пред Би Би Си, че приветства решението на EBU.

„От самото начало казахме, че любовта е любов – независимо дали е между две момчета, две момичета или момче и момиче - затова мисля, че това е наистина важно решение“, каза той.

O’Шонеси ще участва на финала в Лисабон в събота с песен за края на една връзка. Двама танцьори му партнират на сцената, а изпълнението им бе един цензурираните моменти от Манго тв.

Видео от неговото изпълнение от първия полуфинал в Лисабон:

 

 

"Площад Славейков"