Промените в законопроектите за реформа на съдебната система на Полша, направени след задействането на наказателната процедура по член 7 от Договора за ЕС, не са достатъчни и Варшава все още е заплашена от орязване на еврофондовете. Това заяви зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс.

Той уточни още, че засега всички възможности остават открити - от това предприетата процедура да продължи, до решение тя да бъде прекратена.

"Надявам се полското правителство да разбере, че трябва да предприеме още стъпки, за да можем ние да обявим, че системната заплаха за върховенството на закона вече не съществува", каза Тимерманс.

Решението дали да продължи безпрецедентната процедура по член 7, която на теория може да отнеме гласа на Полша в Съвета на ЕС, ще бъде взето на съвет на министрите по европейските въпроси в края на юни. Дотогава Варшава трябва да убеди Комисията, че вече не съществува “систематична заплаха за върховенството на закона“.

Съгласно промените в проекта за съдебна реформа, направени по-рано тази година, министърът на правосъдието ще трябва да търси съгласието на съдиите, преди да реши да отстранява някой председател на съд. Първоначалните планове на правителството бяха правосъдният министър да взема еднолично решение за уволняване на председател на съд, без мотиви и без контрол.

Управляваща "Право и справедливост" бе въвела задължително пенсиониране на жените съдии на 60 години и за мъжете съдии на 65, което означаваше, че близо 40 на сто от членовете на Върховния съд трябва да напуснат постовете си. Сега в Сейма тече процедура по изравняването на пенсионната възраст за магистратите на 65 години.

Промените обаче предстои да бъдат одобрени от горната камара на парламента, където мнозинство отново има ПиС, и да бъдат подписани от президента.

По-рано премиерът Матеуш Моравецки заяви, че промените в законите целят да покажат, че Полша е готова на компромиси, но най-важните точки от реформата ще се запазят непроменени.

След като години ПиС си служи с евроскептична риторика и обвинява ЕС в “изнудване“, сега управляващите променят позициите си, отбелязва Ройтерс. Причината за тази промяна е предвидената в новата многогодишна финансова рамка възможност еврофондовете за страни със системна заплаха за върховенството на закона да бъдат спирани. Полша е най-големия бенефициент на кохезионни фондове в ЕС.

В края на миналата година Еврокомисията предложи Европейският съвет да задейства наказателна процедура срещу Полша заради нарушаване на върховенството на закона. Решението е взето заради продължаващата спорна съдебна реформа в страната, която според ЕС налага политически контрол над съдебната система.

Това се случи в отговор на прокарването на три спорни законопроекта от управляващата консервативна партия "Право и справедливост". Десетки хиляди поляци протестираха, след като долната камара на полския парламент ги прие. По-късно президентът Анджей Дуда наложи вето на два от трите закона, но то бе преодоляно от депутатите.

Според единия от законите върховните съдии, избрани от магистратите, ще бъдат заменени с такива, избрани от парламента, където мнозинство има "Право и справедливост". Предвиждаше се всички съдии от Върховния съд с изключение на назначените от министъра на правосъдието Збигнев Жобро да бъдат пенсионирани.

Друг законопроект пък предвиждаше Националният съвет на правосъдието (аналог на българския Висш съдебен съвет), който назначава и уволнява магистратите и Върховния съд на Полша да бъде под контрола на парламентарното мнозинство.

След като бяха върнати за преразглеждане от президента Дуда, законите бяха частично променени, но по същество отново поставяха съдебната власт под контрола на политиците.