Българският футболен съюз (БФС) и футболните клубове защитиха хазартния бранш от внесените промени в закона, с които се настоява за забрана на рекламата на хазарт. Това стана със специална декларация. Законопроектът за ограничаване на рекламата на лотарийни игри и разпространението на прословутите талони за търкане извън лицензираните за подобна продажба места е на вицепремиера Валери Симеонов, но внесен от депутати от "Обединените патриоти". Подкрепа за проекта бе декларирана от ГЕРБ и от БСП - след като Симеонов лично провече срещи с парламентарните лидери на двете формации.

Според БФС и клубовете обаче органичаването на рекламата на хазарта е несправедливо - букмейкърите и организаторите на лотарийни игри плащали повече данъци от другите браншове - 15% от приходите от билети, а не 10% върху печалбата, както е в останалите сектори, се твърди в отвореното писмо, което е пратено до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателката на парламента Цвета Караянчева, омбудсмана Мая Манолова.

В текста е пропуснат фактът, че хазартът не плаща 20% ДДС, например. 

От БФС казват още, че "по закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията – задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците", а освен това от останалите средства "заделят рекламни бюджети и спонсорство за българския спорт, в частност футбол, и за редица други каузи в културата и социалната сфера." 

Ето пълния текст на отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Българския Футболен съюз и футболните клубове-членове на БФС

във връзка с планираните законодателни промени за забрана на рекламата на лицензирани букмейкъри и лотарийни игри

Българският футболен съюз и футболните клубове-членове на БФС, изразяваме своето категорично несъгласие срещу обявените законодателни мерки срещу най-масовите и популярни развлекателни игри – спортните онлайн залагания и лотариите.

Организаторите на лотарийни игри плащат най-високите данъци в България. За разлика от всички останали фирми, които плащат 10 процента корпоративен данък само върху печалбата, лотариите се облагат с 15 процента върху всички приходи от билети.

По закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията – задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците.

От останалите средства лотариите заделят рекламни бюджети и спонсорство за българския спорт, в частност футбол, и за редица други каузи в културата и социалната сфера. Така е във всички останали държави-членки на Европейския съюз, и тъкмо поради това навсякъде държавата не само регулира, но и подкрепя развитието на лотарийните игри.

Подобна е ситуацията и с лицензираните букмейкъри за спортни залагания, които инвестират сериозни средства под формата на спонсорство не само за Българския футболен съюз, но и в редица футболни клубове, като по този начин подпомагат техните бюджети.

На фона на социалната отговорност на българските лотарии и букмейкъри, политици – водени от неясни интереси, се опитват на практика да ги ликвидират, като забранят рекламата на лотарийни билети и лицензирани букмейкъри.

Обръщаме се към управляващите – моля, оттеглете тези предложения! Не съсипвайте едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол, който така или иначе няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със собствени ресурси.

От ръководството на БФС и клубовете-членове.

Компаниите, които спонсорират родния футбол - в това число и големите футболни клубове, са и сред организаторите на лотарийни игри с търкане на талони. А целта на законопроекта е именно ограничението на рекламата на тези игри. Например игрите с талони на "Лотария България" са на "Ефбет" на бизнесмена Васил Божков. Сред спонсорираните от компанията отбори са "Левски", "Ботев" (Пловдив), ЦСКА 1948, "Локомотив" (София), "Локомотив" (Пловдив), "Берое" и т.н.

"Ефбет" е спонсор и на националния отбор по волейбол и на общо над 30 отбора във футбола, волейбола, баскетбола и т.н. 

"Националната лотария" е собственост на две дружества, едното от които собственост на холандска фирма. "Лотария" също се свързваше с Божков.