Докато в Реформаторския блок се опитват да разрешат публично противоречията помежду си, още една коалиция вдясно официално стартира днес. Политическият съюз Коалиция "Десните", както е цялото име на проекта, включва Български демократически форум на Жаклин Толева, Единна народна партия на Мария Капон, "Синьо единство" на Надежда Нейнски, а като участници в гражданската квота са д-р Илко Семерджиев, Деница Сачева, Юлиан Войнов и Бойко Станкушев.

„Нас ни събира сходството в мисленето, общата ни биография и визията ни за бъдещето, а не аритметиката“, обясни Мария Капон, председател на Единната народна партия.

"БСП, ДПС и ГЕРБ имат сходни действия и точно това ги прави еднакви и наши основни политически опоненти", каза още тя. Според Жаклин Толева това бил "национално-патриотичен десен съюз".

"Искаме да правим ясна дясна политика без компромиси", зарече се Христо Панчугов от "Синьо единство". 

Коалиция „Десните“ оставала отворена за десните партии от Реформаторския блок, с които има идеологически, ценностни и биографични сходства - ДСБ, СДС и БЗНС.  

Участниците отричат идеолог на новата формация да е бившия премиер Иван Костов, въпреки че неговото име се свързва с част от лицата. „Десните“ се обявяват като „траен и отворен съюз на политически субекти с десни идеи, граждани – демократи, антикомунисти и свободни българи, готови да работят за развитието на страната ни“.