Поне до 2040 г. България няма нужда от АЕЦ "Белене", а цената на тока, ако се построи, ще е 10 евроцента - над два пъти по-скъпа от сегашната, предупреди в предаването "Лице в лице" на bTV днес Мартин Димитров от икономическия екип на обединение "Демократична България".

По думите му няма нищо вярно в уверенията на управляващите, че изграждането на АЕЦ "Белене" няма да струва нищо на българските данъкоплатци. Само свързването с българската енергийна система ще струва 1.330 милиарда лева, и това е оценка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), каза Димитров. 

Нелепо е да се твърди, че няма да даваме нищо, заяви експертът. Димитров посочи, че към тази сума трябва да се прибави и истинският застрахователен риск, защото сега застраховката от 100 млн. евро не покрива почти нищо. Не е решен и въпросът къде ще държим отработеното ядрено гориво, защото ЕС задължава всяка държава да си го държи на нейна територия.

Прогнозата ми е, че над 50% от разходите за Втора атомна ще бъдат платени от българските данъкоплатци, а сумата, посочена от БАН от 20 милиарда лева е абсолютният минимум, смята Мартин Димитров.

Явор Куюмджиев от БСП, който също участва в предаването, заяви, че разходите за свързване с енергийната система са на практика инвестиция в нея и ще се изплатят от преноса на ток. Последната оферта от "Росатом" за строителство на АЕЦ "Белене" е 6.7 млрд. евро до ключ, а три милиарда лева вече са инвестирани, заяви Куюмджиев.

Той каза още, че стрес тестове, извършени от Международната агенция за атомно развитие (МААЕ) след аварията в японската АЕЦ "Фукушима", доказали, че "това е най-подготвената ядрена централа в света и няма никакви рискове".

България няма нужда от нови енергийни мощности, защото ползва половината от изградените и докладът на БАН също казва, че до 2040 г. страната ни е гарантирала своето потребление и може и да изнася, заяви Мартин Димитров.

Това не е вярно, контрира Куюмджиев, вие сте антибългарски настроени - в момента в България има около 6400 мегавата функциониращи мощности, през 2030 г. ТЕЦ-овете на въглища ще бъдат затворени, а това е половината от енергията на България, АЕЦ "Козлодуй" също няма да работи.

Очевидно ГЕРБ и БСП смятат да затворят половината енергетика на България, за да отворят място за АЕЦ "Белене", ТЕЦ-овете на въглища с малко инвестиции в тях могат да отговорят на екоизискванията и да работят, отговори Димитров.