СИМОНА РУСЕВА

Руска престъпна банда е хакнала 1,2 милиарда комбинации от потребителски имена и пароли. Това са над 500 милиона имейл адреси, съобщава “Ню Йорк таймс”. Изданието се позовава на водещи мерикански спациалисти по сигурността при контактуване в мрежата.

На измамата се натъкнала фирмата за разкриване на подобни злоупотреби “Холд Секюрити”. Поверителната информация (потребителски имена и пароли) била открадната от 420 000 уеб страници.

Експерт от друга фирма потвърдил за “Ню Йорк таймс” дръзката кражба.

От “Холд Секюрити” обаче били категорични, че няма да публикуват точните данни, паднали жертва на престъпниците, нито имена на засегнатите фирми. Това е така, заради споразумение с клиенти такива данни да не се оповестяват. Уточнява се само, че са пострадали редица големи компании, както и че хакнатите интернет страници все още могат да бъдат атакувани. Наред с това руските хакери не са се ограничавали само до американски фирми.

Престъпниците не само са атакували мощни компании, а и сайтове, с които са отваряли. Списъкът със стотици хиляди хакнати сайтове включва практически големи фирми от цял свят, работещи във всички важни клонове на промишлеността. В отделни случаи не са били пощадени дори лични сайтове на индустриалци, твръдят от “Холд Секюрити”, цитирани от “Ню Йорк таймс”.

Засега хакерите използвали придобитата по престъпен начин информация, за да изпращат спам-мейлове с реклама или линкове, предупреждаващи за опасност от заразяване на компютрите с вируси. Те обаче имали твърдото намерение да продадат хакнатите комбинации от потребителски имена и пароли.

Според “Холд Секюрити” хакерската банда най-вероятно е действала от територия в южната част на Централна Русия. Ставало въпрос за по-малко от две дузини млади мъже на възраст под 30 години. Те се познавали помежду си много добре. Сървърите се намирали в Русия. В бандата имало стриктно разпределение на труда – едните пишели програмите, а другите крадяли данните.

“Сикрет сървис” вече има в най-новата си история успех срещу руски хакер. В началото на юли т. г. беше заловен руснак, смятан за най-успешен в световен мащаб крадец на финансови данни с цел търговия с тях. Според американците от 2009 до 2011 г. той се е добрал до счетоводната документация на голям брой щатски фирми. Наред с това той е откраднал над 200 000 номера на кредитни карти, от които чрез онлайн форуми е продал поне 140 000 от тях. Само от тези гешефти руснакът е прибрал над 2 милиона долара.