Над 2 500 страници стенограми от разпити и други документи, свързани с руската намеса в изборите в САЩ, бяха публикувани вчера от комисията в Сената, отговаряща за разследването.

В повечето от тях става дума за срещата на сина на президента – Доналд Тръмп-младши с руската адвокатака Наталия Веселницкая по време на предизборната кампания през 2016 г.

Публикувана е стенограма от разпита на Тръмп-младши, писмените отговори на Веселницкая и на преводача й Анатолий Самочорнов, както и записи от други разпити.

На базата на документите вчера водещи сенатори от комисията по разузнаването заключиха, че Москва се е намесила в изборите в полза на Доналд Тръмп. Решението им противоречи на извода на колегите им от съща комисия в Камарата на представителите - долната камара на парламента във Вашингтон. То бе разпространено през април от доминиращите в комисията конгресмени републиканци, а демократите отказаха да застанат зад извода.

Сенаторите продължават работата си, продължава и разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.

Сега сенаторите Ричард Бър (републиканец и председател на комисията) и Марк Уорнър (демократ и зам-председател) обявяват в съвместно изявление, че "нашият персонал стигна до заключението, че изводите (на разузнавателната общност) са акуратни и напълно прецизни". "Руските усилия са били обширни, сложни и наредени лично от президента Путин с цел да се помага на Доналд Тръмп да попречи на Хилъри Клинтън", допълни Уорнър.

Противоречието между изводите на комисиите от двете парламентарни камари усложнява задачата на Републиканската партия да даде ясно обяснение за действията на президента и то точно в навечерието на частичните избори за Конгрес този ноември.

Сенатската комисия тепърва трябва да се произнесе по подозренията за сговор на щаба на Тръмп с руснаците. Това заключение трябва да попадне в окончателния доклад.

Какво разкриват записите?

Синът на държавния глава потвърждава пред сенаторите, думите, с които е отговорил на Роб Голдстоун - бивш журналист от британски таблоид – който му обещава документи, които "ще уличат Хилъри и нейната дейност по отношение на Русия и ще бъдат много полезни на баща ти".

"Ако е това, което казвате, то ми харесва, най-вече по-късно през лятото", е отговорил Тръмп-младши. Това бе сред предизвикалите широк отзвук разкрития от срещата.

Става ясно още, че три дни преди срещата Тръмп-младши е получил обаждане от скрит номер, докато е уговарял детайли по срещата с руския бизнесмен Емин Агларов, играл ролята на посредник. На въпрос дали баща му се е обадил, Тръмп-младщи отговаря с “Не знам.“ От разпечатки обаче става ясно, че разговорът е продължил 4 минути.

Синът на президента отрича всякаква комуникация между него и баща му за срещата. В същия ден обаче държавният глава е обявил, че ще произнесе “важна реч“… което обаче така и не се случва, отбелязва Би Би Си.

Публикувани са още бележките на бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, който бе първия обвиняем по разследването за руската намеса. Те съдържат записки като “Офшорка – Кипър“, “133 млн. акции“, които не мога лесно да бъдат тълкувани. Намесва се и името на Бил Браудър, бизнесмен и ключов лобист за приемане на “Закона Магнитски“, който налага санкции срещу нарушители на човешките права в Русия, а по-късно и по целия свят.

Самият Браудър в показанията си пред сената през лятото твърди, че срещата е имала за цел именно да уреди отмяната на санкциите, които според него може да засегнат личното богатство на руския президент Владимир Путин.