Кубинските власти обявиха национален траур заради загиналите в самолетната катастрофа край Хавана, съобщи Държавният съвет на карибската страна. Траурът е обявен от 6 ч местно време на 19 май до полунощ на 21 май. В цялата страна ще бъдат спуснати наполовина националните знамена.

Боинг 737 на кубинската компанията "Кубана де авиасион" се разби вчера малко след излитане от Хаван напът за град Олгин в източната част на Куба. Поради проблеми с авиофлота си кубинците са наели мексиканки "Боинг", който е бил близо 40-годишен. Построеният през 1979 г. самолет е бил взет на лизинг от малката мексиканска компания "Глоубъл Ер". Според медиите в Хавана на борда е имало 104 пътници и 6-членен мексиканска екипаж. Повече от сто са загинали.

Засега причината за катастрофата не е ясна. Черните кутии още не са намерени, съобщи в туитър агенция Пренса Латина.

Съобщава се за четирима оцелели - три жени и един мъж, които са хоспитализирани в тежко състояние. По-късно мъжът е починал. Повечето от пътниците са били кубински граждани.

Съобщено бе и за петима чужденци сред пътниците. По-късно аржентинското външно министерство каза, че сред загиналите има двама аржентински граждани, предаде АП.

86-годишният първи секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия Раул Кастро следи новините за самолетната катастрофа, възстановявайки се от извършена неотдавна планова операция, съобщи държавната телевизия в Куба.

Кастро, който миналия месец се оттегли от президентския пост, но остава начело на управляващата партия, е бил опериран от херния. Подробности за здравословното му състояние не са били дадени.