Поне основните параметри по договорите за "Южен поток" трябва да са публични. Така новият служебен вицепремиер Екатерина Захариева обяви, че служебното правителство ще разкрие информация по проекта.

"Така или иначе, Пламен Орешарски няколко пъти заяви, че проектът е замразен, а очевидно подготвителни действия по него са се случвали”, коментира тя в предаването "Тази сутрин” по bTV. 

В последния момент, както стана ясно от "Държавен вестник", бившият министър Десислава Терзиева е издала разрешително за строеж на компресорната станция и приемния терминал на "Южен поток" в Паша дере.

"Аз разбрах от медиите за това строително разрешение, разпоредила съм проверка да видя за аккво става въпрос. Плевнелиев също призова Орешарски неколкократно – ако сте спрели, спрете наистина”, допълни министъра на регионалното развитие Захариева.

Захариева отново затвърди тезата, че "Южен поток" е важен за България, но трябва да се направи по европейските правила.

"Предупреждението на Европейската комисия е за съмнение за нарушения на общностното право и правилата за конкуренция. Това не означава, че проектът трябва да се спре. ЕК засега не го е спряла, но накрая ще го спре."

"Ние ще предоставим всичката необходима информация. Няма публична информация по него, и в президентството не беше изпратен този договор, не знаем дали съдържа клаузи за конфиденциалност. Сигурно част от техническите неща трябва да са скрити, но поне основните параметри по такива договори трябва да са публични”, посочи още Захариева.