Столична община иска преразглеждане и обявяване за нищожно на съдебното решение за строеж на небостъргач в кв. "Стрелбище". Това заяви по БНР днес архитект Здравко Здравков, срещу когото е образувано наказателно производство заради отказа му да позволи строежа на ъгъла на булевардите "Иван Гешов" и "България". Той представя днес свършеното за две години на поста, на който наследи дългогодишният главен архитект Петър Диков.

"Вече два пъти бях глобен. Един път с 1000 и един път с 13 000 лева. За втората глоба солидарно Общинският съвет, всички знаете, събра парите. Този жест на солидарност не спира наказателното производство, защото глобата, която е наложена, е свързана с неизпълнение на съдебно решение. В тази връзка имаме искане за нищожност на съдебното решение.“

 
Срещу строителството на 43-етажна сграда върху терена има протести от жителите на квартала. Строителната фирма НИКМИ, която иска да вдигне небостъргача, подаде сигнал в прокуратурата - заради отказа на арх. Здравков да изпълни решение от 2016 г. на Върховния административен съд (ВАС),  като допусне промяна на подробния устройствен план за парцела на фирмата. Прокурорът от Софийска апелативна прокуратура Стойчо Ненков образува наказателно дело срещу арх. Здравков заради отказа му.

Главният архитект съобщи, че забавените преписки в район "Младост" от арестуваната за подкуп кмет Десислава Иванчева са около 800.

"Колегите наистина са учудени от огромния обем преписки, които са им върнати от прокуратурата. Касае се за 13 кашона с 800 преписки. Не се касае само за документи, които са забавени, за разрешение за строеж, има елементарни неща – оценка на растителност, топлофикационно отклонение."

В отчета си за свършеното през двете години като главен архитект на столицата, Здравков отчете най-важните: променена наредба за обществените обсъждания, така че гражданите да изказват мнение далеч преди да се е стигнало до разрешение за строеж, и нова наредба за облика на градската среда. 

Сериозни дебати предстоят и по наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата, внесена в Столичния общински съвет, чийто срок за обсъждане вече изтече. Определено в центъра рекламата ще бъде разредена, каза главният архитект.

Какво предвижда законопроектът за небостъргачите

Приети в края на март т. г. промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) определиха в София да има две зони за строителство на небостъргачи. Точните им места ще определят промените в Общия устройствен план на столицата, които тепърва предстоят. Промените бяха поискани от арх. Здравков и Столична община с мотив да спре безразборното строителство.

Очаква се зоните за небостъргачи да са след 7-и километър на бул. "Цариградско шосе" и при пресичането на околовръстния път и бул. "Царица Йоана" в "Люлин".

Закононовите промени наложиха 50 м максимална височина за сградите в центъра, а в кварталите - до 75 м. В зоната около околовръстния път ограничението за височината е 15 м. За всеки проект за строителство на сграда над 50 м, независимо къде в София, ще се изисква транспортен анализ как ще влияе на трафика в района.