Шест приоритета и задачи очерта служебното правителство в работата си за тези два месеца живот, които му се полагат. Те ще са стъпили на принципите на "утвърждаване на върховенството на закона", предвид факта, че премиерът е конституционалист и на "взаимодействието с гражданското общество" - предвид другия факт - че този кабинет е кабинет на протеста.

Сред конкретните мерки има и такива, касаещи въпросите трябва ли да бъде изменен моделът на съдебната власт чрез промяна в конституцията. Стартира и дебат за промяна в закона за референдумите. И по двете теми е нужен действащ парламент, за да има промяна.

Списъкът с шестте точки бе разпространен от правителствената пресслужбата на Министерския съвет.

Както е записано в конституцията, основната функция на служебното правителство е да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот и това е записаният под номер едно приоритет. 

Една от дейностите, които МС е записал към този приоритет е: "планиране и организиране на дейности за предотвратяване на престъпления, свързани с изборния процес". Предвижда се да се направи и оперативен щаб, който да осъществява връзка между Централната избирателна комисия и мисиите ни зад граница.

Втори приоритет са икономическите мерки. 

Както президентът Росен Плевнелиев даде заявка още при представянето на служебния кабинет, предстои ревизия на финансите на държавата. Ще бъде направен анализ за изпълнението на бюджета към 31 юли, както и за това необходими ли са допълнителни пари и колко.

Социална закрила, здраве, спорт, култура и образование е приоритет номер три.

Сред изброените мерки е посочено и че ще се изготвят варианти за промени в осигурителното законодателство. По отношение на образованието - ще се подготвя системата на дуалното обучение. Друга точка е работата по "нормалното започване на театралния сезон". Ще се прави и "анализ на взаимоотношенията със спортните федерации и клубовете".

Върховенство на закона, вътрешен ред, сигурност и отбрана е точка номер четири в приоритетите на служебното правителство. Предвижда се в този сектор да се упражнява "граждански контрол". Започва работа и по препоръките на Еврокомисията преди следващия мониторингов доклад, който се очаква да излезе през юли догодина. 

Сред точките по този приоритет откриваме и такава, която намеква за промяна в основния закон. Записано е буквално:

"Експертна оценка за необходимостта от структурни, включително конституционни промени в институционалния модел на съдебната система и гаранциите за върховенство на закона".

Все още не е ясно какво се крие зад необходимостта от тези конституционни промени, но в общественото пространство отдавна се чуват гласове "за" отделянето на прокуратурата от съдебната власт.

Записано е още, че ще бъде осигурена прозрачност в работата на ръководството на МВР и на регионалните му структури. Както и "активни мерки за превенция по отношение на специфичните за периода рискове за сигурността на страната, включително престъпления против свободното упражняване на избирателни права и честните избори, заплаха от бедствия и засилване на миграционния поток".

Служебният кабинет ще работи и за "достигане на разходи за отбрана 2% от БВП, а от тях 15-20% за инвестиции в отбранителни способности и иновации".

Приоритет номер пет е управлението на средствата от ЕС.

Там са описани като действия номинирането на бълагрски еврокомисар, което е факт от вчера, връщане на спрените плащания по оперативните програми (ОП) "Околна среда" и "Регионално развитие", които според вицепремиера Екатерина Захариева ще бъдат пуснати през октомври, съгласуване на окончателните варианти на ОП-тата за следващия програмен период до 2020 г. и др.

Прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество е номер шест в списъка със задачите на служебния кабинет.

Там са включени няколко ключови точки:

•   Редовно информиране на гражданското общество за текущото състояние в държавата.
•   Обществено обсъждане на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и на изборното законодателство.
•   Задълбочаване на диалога със социалните партньори.
•   Разработване и прилагане на пакет от мерки за прозрачност на основата на плана за действие по Партньорството за открито управление.
•   Обществен дебат и подготовка на законодателни мерки за създаване на силни и независими регулаторни органи.

Предвидените дискусии по закона за референдумите не са изненада. Инициативен комитет, оглавяван от премиера днес проф. георги Близнашки, внесе в 42-то НС над 500 000 подписа в подкрепа на инициирането на допитване по въпроси на изборното законодателство. Тези въпроси бяха поставени от президента Росен Плевнелиев в неговото искане за свикване на референдум, което обаче бе отхвърлено от парламента.

Включването в дневния ред на настоящото правителство на въпросите с промяна в съдебния модел и закона за допитването до народа може да се счита като заявка, че работата по тях ще бъде продължена от 43-тото Народно събрание. Разбира се, в зависимост от изборните резултати.