Руската компания „Газпром” няма да плаща глоби заради нарушения на правилата на Европейския съюз, но ще бъде задължена да продава газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа, а това означава – и на България.

Това стана ясно днес, след като бе постигнато споразумение между Европейската комисия и руското газово дружество.

Преди три години Еврокомисията обвини „Газпром“, че нарушава атитръстовите правила на ЕС, следвайки стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки - България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Това е позволило на компанията да налага по-високи цени на газа в пет от страните – България, Естония, Латвия, Литва и Полша, се казва в съобщение на ЕК. Припомня се още, че „Газпром“ е най-големият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа. 

С днешното решение на Еврокомисията се слага край на досегашната практика на „Газпром“, като на компанията се налагат правила, които значително ще променят начина, по който тя действа на тези пазари:

  • Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: „Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на репродажбата на газ през граница;
  • Задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: „Газпром“ ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България;
  • Структуриран процес за осигуряване на конкурентни цени на газа: на съответните клиенти на „Газпром“ се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ;
  • Без използване на господстващо положение при доставките на газ: „Газпром“ не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

Новите задължения на „Газпром“ ще са в сила в продължение на осем години.

Междувременно днес от газовия гигант приветстваха решението на Европейския съюз да се уреди 7-годишното разследване на  фирмата без глоби, предаде Ройтерс. Наказанията можеха да достигнат до 10% от годишния оборот, а това означава милиарди евро.

"Ние сме удовлетворени от обявеното решение за уреждане на антимонополното разследване, което днес обяви Еврокомисията. Винаги сме потвърждавали намерението за добросъвестно сътрудничество с цел да се търси конструктивно взаимноприемливо решение в рамките на установената процедура", заяви вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев, цитиран от БТА.