Мажоритарният собственик на КТБ, който в момента се намира в Белград, е бил собственик и на десетки офшорни компании.

Това се разбира от документите по започналото вече дело за фалита на финансовата институция, съобщава "Дневник", позовавайки се на статия от седмичния "Капитал".

За собствеността на офшорките на Василев става ясно предимно от от собственоръчно подписвани от него декларации, изпращани до външни институции, които изискват такива, за да отговорят на вътрешните си правила и регулаторни изисквания.

Другата серия подписани документи от Василев е около смени в чуждестранните кантори, които движат регистрацията и операциите на офшорките му. Сред тях са и такива, свързани със сделки като тази за "Техномаркет", "Петрол" и др.

В едно уверение до швейцарски банкер Василев оценява състоянието си на около половин милиард евро, което произхожда от управлението на банката и участие в проекти в различни сфери. Самата КТБ е придобита през 2001 г. чрез система от офшорни компании, припомня изданието.

Друг източник на информация за фирмите на Василев в офшорни зони е кореспонденцията на прокуратурата с чужди служби, които са я сезирали за съмнителни сделки на Василев и съпругата му.

Всяка банка е длъжна да идентифицира кой е реалният собственик на корпоративните й клиенти. Причините за това са много - противодействие на прането на пари, финансирането на тероризма, корупцията, както и формирането на големи експозиции, посочва изданието като уточнява, че при КТБ проблемът е обратен - да се укрие реалният собственик.

Някои от офшорките, за които се разбира, че са с краен собственик Василев, са сред кредитополучателите на банката като, ако отпуснатите суми се съберат, се надвишават всякакви тавани за големи експозиции към една група в Закона за кредитните институции. Това се е знаело от мениджмънта на банката, което означава, че той е бил наясно и с това, че към надзора на БНБ се подават документи с невярно съдържание, допълва вестникът.