СИМОНА РУСЕВА

“Министър-председателят Дмитрий Медведев уволни заместник-министъра на икономическото развитие Сергей Беляков”, гласи официалното съобщение на руската правителствена пресслужба.

Като причина се сочи, че Беляков “си е позволил да изразява свое мнение по решения на висшестоящи, което е недопустимо”.

Преди да бъде уволнен, Беляков хвърли камък в блатото, критикувайки собственото си правителство. Той написа на 5 август във фейсбук: “Извинявам се на всички за глупостите, които правим, както и за неспазването на дадените от нас обещания.”

Хиляди са прочели извинението.

Мнозина са проследили и последвалия диалог на Беляков с правителтвената говорителка Наталия Тимакова, воден в социалната мрежа.

Ето част от него.

“Ние изгубихме чувството си за срам. Това е много лошо”, пише Беляков.

Тимакова отговаря: “Правителство, това означава колективна отговорност. Ако за Вас нещата са конфузни, знаете много добре какво се прави в такъв случай.”

За уволнение на Беляков се заговори от няколко дни. Той си позволи да критикува решение на руското правителство средства от държавния пенсионен фонд да се използват за други цели и нужди. Твърдата му позиция беше, че не могат да се запълват дупки в бюджета за сметка на бъдещи пенсионери.

Президентът Владимир Путин опроверга съобщения във “вражеския печат”, че държавата била конфискувала пенсионния фонд.

Финасовият министър Антон Силуанов обаче призна, че пари от фонда се насочват по други направления, предимно за икономиката на Крим. 

Както е известно, през март т. г. полуостровът беше анексиран от Русия.

Путин спази обещанието си да вдигне двойно заплатите и пенсиите на местното население, което и стана. Цените обаче също станаха руски и на практика жителите на Крим сега живеят по-зле от преди, заяви за Клуб Z висопоставен украински дипломат, който има роднини на полуострова.

Наред с това отливът на туристи е факт. Путин няма друг избор, освен да пренасочва държавни средства към Крим. 
Който не е съгласен, той няма място в държавното управление. Пресният пример с Беляков го доказа.