"Предупреждаваме ви - ако отсега нататък не три пъти, а дори един път кажете, че БСП лъже, ще ви напомням истината. Единственият официално признат от български съд лъжец е премиерът, председателят на Съвета на Европа, Бойко Методиев Борисов."

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова след остра размяна на реплики между депутати в парламента днес. Тя визира победата на говорителката на БСП Елена Йончева на първа инстанция срещу Борисов за непозволено увреждане. 

Зам.-председателят Емил Христов спря изказването на Нинова и обяви, че тя е нарушила правилата, тъй като "няма решение на съда с такова определение".

БСП първи влязоха в атака по време на първото заседание за седмицата, като на трибуната с декларация по темата за изборите в Галиче излезе Крум Зарков.

"Представили сме телефонните номера, от които Ценко Чоков е звънял в изборния ден и непосредствено преди него. Откъде разполага затворник с телефонни номера? Бихме питали МВР, но знаем, че основните компетентни хора по тези въпроси в българските затвори са чистачките", заяви той.

И отбеляза, че много от новите избиратели за регистрирани на адреси в полуразрушени и изоставени сгради. А група хора гласували през задния вход на секцията, през "ВИП терминал". Зарков спомена и вота в село Беден, където основен работодател плашел хората, че ще затвори ключов завод, ако не гласуват за ГЕРБ.

"Скоро пак ще има изброи. Но това не е просто сблъсък ГЕРБ-БСП, ако не последва еднозначна реакция на всички политически сили, че никое отклонение от честните изборли правила повече не може, не бива да бъде толерирано, то на местните избори ще се повтори Галиче, и може да кръстим много села "Беден". На повечето ще им приляга", заключи той.

Излезе да му отговори ГЕРБ-ерът Тома Биков, който натърти за пореден път, че БСП винаги губи избори и затова критикува изборния процес.

"ГЕРБ има съпоставим резултат на местни избори с този на парламентарните избори, държим 13 от 28 регистрирани. В същото време се говори за страх, за овладяване на цялата държава, според мен неоснователно, ако бяхте прави, щяха да бъдат 28 от 28. Значи има населени места, в които хората са по-смели, на други, по-малко смели - там, където избират ГЕРБ?", попита той.

И заяви, че БСП са регистрирали в последните 28 частични местни вота, в 4 общини и 22 кметства, ГЕРБ са регистрирали 24 кандидати, БСП - 13, ДПС - 17.

"Първият извод е, че ако искате да спечелите избори, трябва да регистрирате кандидати. Вторият - ГЕРБ е единствената национална партия, разположена в цялата страна“, обобщи той, и добави, че в Беден БСП също нямат кандидат.

Според него разликите в Галиче са малки, защото избирателите са малко. Освен това е логично, когато на трето място е коалиционният партньор на ГЕРБ, на втори тур срещу БСП те да получат по-голямата част от тези гласове.

"Въпреки, че губите постоянно от 10 години, не сте се научили да губите достойно", завърши Биков.

Тогава и Нинова излезе с припомнянето си за Борисов.