Експертите на ЮНЕСКО са наясно с опасностите пред Национален парк "Пирин" и потвърждават опасенията на българските природозащитни организации относно измененията в плана за управление на парка, които се правят без екооценки.

Това съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", част в международния фонд за опазване на околната среда WWF. Оттам разпространиха проекторешението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, което ще бъде гласувано на годишната среща на организацията през юни 2018 г. в Бахрейн.

Текстът разглежда липсата на екологична оценка не само на частичното изменение на сега действащия план за управление на парка, но и липсата на такава за изцяло новия предложен план, който не е в сила, защото е на етап съдебно жалене. 

Както Клуб Z писа, в края на миналата година, на последното си заседание за 2017-а, правитрелството, под натиска на Обединени патриоти и министъра на околната среда и водите Нено Димов, прие изменение в плана за "Пирин", с което се разрешава извършването на строителни дейности в 48 на сто от територията на парка. Претекстът бе изграждането на втори кабинков лифт в ски зоната в Банско. 

Формално правителството твърди, че процентите са малко над 2, но реално са близо 50 на сто. Тази голяма разлика в твърденията на кабинета и на екозащитниците, които протестират от приемането на това решение до днес, идва от дадената възможност да се правят и водохващания. По закон такива могат да се правят само за питейни нужди, но природозащитниците имат опасения, че ще се правят и за захранване на бъдещите ски писти с изкуствен сняг.

В проекторешението на ЮНЕСКО се настоява и българското правителство да не прилага промените в сегашния план за управление на Национален парк "Пирин", докато проектът за нов план не се подложи на екологична оценка. 

Също така се иска да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план. Приветства се и решението на Върховния административен съд от април 2018 г., който отхвърли решението на министъра на околната среда да не се прави екологична оценка на новия план.

Визира се решението на ВАС от миналия месец, с което на практика  магистратите "катурнаха" Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по отказа му да извърши екологична оценка на плана за управление на националния парк за периода 2014-2023 година. ВАС отмени решението на служебния министър на екологията в правителството на президента Румен Радев - Ирина Костова, с което бе постановено да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на плана при прилагането на който, според МОСВ, няма вероятност да се окаже значително негативно въздействие върху околната среда. 

"Българското правителство трябва да представи екологичната оценка на плана за проверка от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане готова. Подготвеният нов план за управление, финансиран изцяло с европейски средства, предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от Националeн парк "Пирин" спрямо сега и разрешава сечи на гори върху 60% от територията на парка", посочват от WWF.

Същевременно беше публикуван и докладът от консултативната мисия на IUCN (Международния съюз за опазване на природата) в "Пирин", което се проведе през март 2018 г. Мисията беше изискана от ЮНЕСКО, но е платена от българската държава.

В доклада се посочва, че планът за управление не е само рамков документ, а трябва детайлно да описва какво може да се прави в националния парк и обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО. Това противоречи на всички публични изявления на Нено Димов до момента. Според него планът за управление е само рамка, в него не могат да бъдат записвани изключения, а екооценка се прави на всеки проект за инвестиционно намерение - нямало нужда от обща такава.

В същото време покойният вече алпинист Боян Петров предложи съвсем конкретен проект за изменение на плана така, че да се гарантира само изграждането на т.нар. втора кабинка в Банско, каквото уж е и намерението на правителството и всички да са доволни - и местното население, и екозащитниците. Проектът на Петров стъпваше на факта, че и сега в плана като изключения за строителство и пр. са описани една по една всяка ски писта, заслон и пр. Нено Димов обаче отхвърли тази идея именно с мотива, че планът за управление на националния парк давал само обща рамка.

Докладът изисква и цялата визия за развитие на ски туризма да бъде залегнала в новия план. Критикуват се още предвидените режими за сечи в горите и паша в Пирин и се настоява водохващанията в парка да се използват единствено за питейни нужди, не за производство на изкуствен сняг. По отношение на плановете за втория лифт, който попада в т.нар. буферна зона, от ЮНЕСКО припомнят, че вече веднъж са поискали държавата да извърши екологична оценка за развитието на буферната зона.

Помолени за коментар от МОСВ заявиха, че това е проекторешение, а не решение и на този етап ще се въздържат от дискусии по него.

"Страната ни ще бъде представена на годишната среща на организацията през юни и там ще изкажем нашето становище", коментира Лидия Колева началник на отдел "Връзки с обществеността и протокол" в министерството.