Изследователи от Нюкасълския университет са създали новаторска техника за "печат" на роговици, съобщи Engadget.

За целта е нужен прост 3D биопринтер, но специално "мастило". То е комбинация от здрави роговични стволови клетки, комбинирани с колаген и полизахарида алгинат. 

"Нашият уникален гел поддържа стволовите клетки живи, като създава материал, който е достатъчно твърд, че да запази формата си, но достатъчно мек, че да излезе от 3D-принтера", обяснява Че Конън, ръководител на проекта.

Учените сканират очите на пациента, за да създадат оптимален модел, зареждат "биомастилото" и само 10 минути по-късно имат готова роговица.

Роговицата играе ключова роля във фокусирането, както и в предпазването на очите от мръсотия и бактерии. Но освен това е и в най-горния слой на окото, затова често страда и при наранявания, и при болести. А донорите за трансплантации винаги не достигат. Новото изобретение би могло да премахне напълно нуждата от тях и да спаси зрението на милиони по света.

Разбира се, ще са нужни поне няколко години, докато изобретението влезе в медицинската практика. Но това е пореден от редица успехи на триизмерния печат в медицината.