От десетина дни Българските държавни железници са със запорирани сметки, обявиха от БСП на брифинг в парламента днес. И поискаха от управляващите да потвърдят това.

"Блокирани ли са сметките, от блокираните сметки теглени ли са пари, запорирани ли са 1200 вагона на "Товарни превози" и 25 дизелови мотриси, най-новите в БДЖ?", попита зам.-председателят на транспортната комисия Георги Свиленски. "Служителите знаят ли, че следващите им заплати са под въпрос?"

Той припомни, че преди повече от три месеца левицата е обявила, че БДЖ не спазва Закона за обществените поръчки при купуването на електричество и губи милиони заради това.

"За това нещо тогава ви информирахме, че ще сезираме главния прокурор на Република България. Така и направихме. Към днешна дата има образувана преписка по случая. По-лошото е, че въпреки сезирането на главния прокурор, намесата на правоохранителните органи, ръководството на това дружество продължава да сключва договори, без да обявява обществени поръчки."

Същото се случвало и с новите поръчки, отбеляза депутатът.

"Всичко щяхме да го приемем за нормално, ако не се беше стигнало до ситуацията отпреди десетина дни, при която БДЖ е с блокирани сметки. Нарочно изчакахме една седмица, да чуем информация от ръководството на дружеството и от Министерство на транспорта“, каза той и подчерта, че все още няма официална информация.

Свиленски поиска обяснение от ГЕРБ, както и премиерът Бойко Борисов до края на деня да представи план за оздравяване на железниците.