Повечето реакции след като се разбра, че Аркадий Бабченко е жив, са смесица от облекчение и радост, но и опасения, че заиграването с истината може да бъде използвано от Москва за пропагандни цели, че подобна инсценировка е вредна и неоправдана.

Във вторник на пресконференция беше разкрито, че Бабченко е застрелян в Киев, където живееше в доброволно изгнание - според него във връзка със заплахи, получавани заради това, че е разобличил ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна. Украински политици обвиниха Москва, че е замесена в убийството. Вчера обаче Бабченко се появи пред журналисти жив и здрав. Службата за сигурност на Украйна (ССУ) обясни, че става дума за инсценировка, предотвратила реално покушение срещу Бабченко, подготвяно от руските спецслужби.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази съжаление по повод решението на Украйна да инсценира убийството на руския журналист.

"Щастлив съм, че Аркадий Бабченко е жив! Съжалявам за решението да се разпространи фалшива информация за живота на журналиста", написа в туитър представителят на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир. Той подчерта, че "държавата е длъжна да предоставя коректна информация на обществеността". 

Генералният секретар на неправителствената организация "Репортери без граници" Кристоф Дьолоар осъди инсценировката на Бабченко от украинските служби и я нарече "печална", предаде Франс прес.

Повторната поява на журналиста е "голямо облекчение", но е жалко и достойно за съжаление, че украинските служби са си играли с истината, независимо по какви причини", каза Дьолоар, цитиран от АФП.

От своя страна руското министерство на външните работи обяви, че се радва, че руският журналист Аркадий Бабченко в края на краищата се е оказал жив, предаде Ройтерс.
В същото време то не пропусна да разкритикува Украйна, че е използвала Бабченко за пропаганда.

Историята с инсценираното убийство на руския журналист Аркадий Бабченко ще бъде използвана от Москва и Киев за пропагандни цели, но няма да повлияе върху преговорите за уреждане на сепаратисткия конфликт в Донбас, прогнозира "РБК".

Провокацията от страна на ССУ може би е безпрецедентно събитие в най-новата история на международните отношения. Проблемът с провокациите обаче е там, че те подсигуряват за седмица добър новинарски цикъл, но удрят по доверието към страната, която ги извършва, заявява за "РБК" политологът Андрей Сушенцов. Занапред медиите ще възприемат новините от Украйна с удвоен скептицизъм, добавя той.

Според аналитика Андрей Кортунов историята с Бабченко ще се използва от руската пропаганда като доказателство за нездрави процеси в Украйна, а от Киев - като потвърждение за агресивните намерения на Русия.

Украинският наблюдател Вадим Карасьов свързва инсценировката с предстоящите парламентарни и президентски избори в Украйна. За кампанията украинските власти имат нужда от новини за агресия от страна на Русия. Освен това случаят с Бабченко подсигурява на украинските силови структури и на Киев като цяло възможността да заявяват, че са дееспособни. Украинските блогъри тутакси изсипаха куп положителни коментари за дейността на тайните служби, казва той.

С тази инсценировка украинските власти си навредиха сами, казват обаче обществени дейци, политици и журналисти, говорили пред "Газета".

Главният редактор на украинското онлайн издание "Апостроф" Денис Попович напомня известната приказка: "Когато викате без повод "Дръжте вълка", може да си имате проблеми, щом вълкът наистина дойде".

Радостта и облекчението, което изпитаха приятелите и колегите, че мъката и гневът им са били прибързани, бързо отстъпиха място на въпроси дали въвеждането в заблуда на света  - и в частност на собствената съпруга на Бабченко - за един цял ден, е било наистина единствената възможност да се осъществи тази мистериозна специална информация, пише в. "Гардиън".

"След половин час трябваше да пусна корицата към принтера с мъртвия Бабченко, а вътре имаше статия за него. Какво трябва сега да сложа - Бабченко е жив", написа във фейсбук Виталий Сич, редактор на украйнското седмично списание "Новое Время". И продължи: "Кой го направи? Много е хубаво, че той е жив, разбира се. Но е някак странно".

"Сагата напомня свръхчерните хумористични романи на писателя от Киев Андрей Курков, които често се въртят около поръчкови убийства. Но тази история, въпреки цялата ѝ абсурдност не е никак смешна, напомня "Гардиън". "Бабченко наистина напусна Русия заради смъртоносни заплахи и може би е имало план за убийството му. Но въпросът е дали властите в Украйна в опита си да предотвратят убийство - ако наистина това направиха - не нанесоха повече вреди отколкото ползи. Дли нямаше по-малко провокативен начин да се постигне същият резултат?"

"Когато отново критик на Кремъл бъде застрелян или отровен, или мистериозно падне от балкона си и умре, първият въпрос ще бъде: Дали наистина е мъртъв?"

Няма съмнение как случаят ще бъде използван от руската пропаганда. "Следващият път, когато ми  покажете снимки на Белите каски в Сирия, аз ще ми покажа снимка на "мъртвия" Аркадий Бабченко, "убит от Путин", написа в туитър проруски потребител.

Тонът на голямото разкритие също остави много лош вкус. Бабченко беше вкаран в залата за пресконференции, така че да създаде максимален шоков ефект като някакъв магьосник, който прави фокуси пред публиката си", завършва "Гардиън".