Какво има в контейнера, се питат столичани от няколко дни, разхождайки се в градинката „Кристал“. Изработен от огледален алуминий, фургонът прилича на гигантски тостер или микровълнова фурна. Дали не е каравана за бургери, а може би за пица?

Контейнерът се оказа арт сцена – австрийският културен павилион „Fluca“. Това е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство, който ще представи различни арт инициативи, организирани от Фондация „Отворени изкуства“ и от австрийското посолство в София. На 2 юни контейнерът ще премахне т.нар. четвърта стена и ще покаже видео инсталации, пърформанси, концерт, дискусии и партита.

Програмата започва с видео инсталация от нюроркската кураторка Наоми Лев, която допреди 2 месеца бе прожектирана на „Таймс Скуеър“. От 2 до 10 юни Escape Room ще покаже селекция от 10 видеа на български и международни артисти, които интерпретират границата между истина и пост-истина, джендър възможности и сексуална митология, фантазия и реалност.

От 4 до 6 юни Иво Димчев ще провокира публиката с проекта си Pussy Catallogue, представен във Виена по време на ImPulsTanz в музея „Леополд“. Произведението представлява интерактивен пърформанс, в който зрителите могат да създадат персонална картичка с помощта на специален софтуер.

Сцена от видеоарта „В челюстите на мъжката русалка“, който ще бъде прожектиран в павилиона

На 8 юни финалистът от „Гласът на България“ Ния Петрова ще направи акустичен концерт в подкрепа на Националната инициатива 7000, целяща да помогне на над 7000 човека в България с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.

И все пак фургонът ще предложи нещо за хапване – на 13 и 14 юни артистът Камен Стоянов ще излезе на сцената на „Fluca“ като майстор-пицар с „Performing Pizza Painting“, представен в Museumsquartier, Виена, като част от проекта Kunst kebab. Стоянов създава меню с авторски пици, посветени на различни художници, които зрителите ще могат да поръчат и опитат на място. Те са приготвени и сервирани от артиста, а всеки, който си поръча пица, ще разбере повече и за художника, на чието произведение е кръстена тя.

Ден по-късно контейнерът става парти сцена, за да анонсира фестивала HippieLandia.

„Fluca“ ще представи и „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“ с програма от най-големия фестивал за електронни изкуства в Европа – Ars Electroinica в Линц.

На 21 юни павилионът ще излъчи филма „Фонтанът“ на The Wa и Ola Bandola. Филмът документира артистична акция, в която двамата ѝ автори крадат бутилки с вода от супермаркети, метални тръби от оградата на централата на „Нестле“ в Швейцария и с тях създават фонтан в Африка.

Програмата ще завърши на 29 юни с проекта на Фондация „Отворени изкуства“ „15 минути слава“. Кураторът Вера Млечевска ще даде думата на млади български художници, които ще имат пълната свобода да представят себе си, работата, визията си за изкуството и плановете си за бъдещето в не повече от 15 минути.

"Площад Славейков"