"Това е все едно министърът, като тръгва за Пловдив - за Пловдивския панаир, да се занимава има ли бензин в колата - абсолютно същото е!"

Това каза днес бившата земеделска министърка от ГЕРБ Десислава Танева като свидетел по делото срещу бившите външен министър и зам.- министър Даниел Митов и Христо Ангеличин.

Както е известно, двамата станаха обвиняеми по време на вълната от дела на прокуратурата срещу министри от кабинета "Борисов- 2". Вълна, обхванала още Николай Ненчев, Петър Москов, Трайчо Трайков, Симеон Дянков, но практически - нито един активен "гербер"...

Делото е затова, че МВнР след провал и печалноизвестните безкрайни обжалвания на неговата тръжна процедура за закупване на самолетни билети, сключило споразумение с МЗХ, само и само да ползва "тяхната" фирма, избрана по Закона за обществените поръчки.

„Това е напълно нормална практика между различни държавни институции, ведомства, администрации, министерства - когато някой от тях има забавена процедура по ЗОП и няма изпълнител за осигуряване на самолетни билети, за пътуванията на служители на министерството с цел изпълняване на функциите им. Дали един министър ще си организира администрацията: да е в ред гаражът му от автомобили и зареждането с нафта, или осигуряването на самолетни билети, е едно и също. В крайна сметка с тези договори се осигуряват пътувания на служителите с цел изпълняване на техните функции. Едните с автомобилен транспорт, другите със самолетен”, обясни днес Танева.

Тя разказа, че по темата единствено е била информирана от общата администрация, чиято работа е това.

„МВнР му се е забавило обществената поръчка, има предложение да сключи споразумение, тъй като МЗХ имаше договор, имаше ресурс по него, че това е практика, че има становище на Агенцията за обществените поръчки, че това е законосъобразно и който и да го беше поискал, щеше да бъде подписано”, посочи тя.

Танева каза, че дори в Министерския съвет това не е било и тема на разговор и между двата. Ексминистърката даде пример, че примерно теми като ембаргото на храни за Русия е било тема, п която да комуникират, а това е въпрос на администрацията.

„И понеже работата винаги е много на един министър и тя е специализирана според профила му. Никой министър не му е грижа, той си има главен секретар за тази работа, началник кабинет… Не мисли за това дали ще има нафта за колите или самолетни билети за пътуванията. Нашите теми с Даниел Митов са били по отношение на външните взаимоотношение в тема земеделие.

Не виждам кой министър ще се занимава с това”, каза тя.

Танева заяви, пред съда, че ако днес беше министър, би постъпила по същия начин. А на забележителния въпрос: щом не е обсъждала с Митов, да не би пък с Ангеличин да е обсъждала самолетните билети, тя отговори, че се запознала с него днес в коридора на спецсъда.

„И не само за Въшно - който и да го е поискал, след като моята администрация ме убеди и ми представи мотиви, че това е трайна практика, че това е законосъобразно съгласно АОП и аз в крайна сметка защитавам интереса на държавата, и е нормално да защитиш възможността да функционира една държавна администрация, независимо тя каква е”, подчерта Танева после пред журналисти.

Преди нея разпитана бе собственичката на въпросната фирма - "Юнайтед Травъл", която е имала договор само с МЗ. Както Клуб Z вече писа, компанията дори е върнала процесните суми, посочени от прокуратурата като основание за дело, които били установени от АДФИ като полагащи се отстъпки по договора.

Калина Димитрова отказа да ги признае за "върнати", а предпочете да ги нарича "преведени". Тя заяви, че всъщност фирмата ѝ е загубила от това, а разминаванията се дължат на различно тълкуване между нейното дружество и АДФИ за самия договор с МЗ.

Но понеже контрактът бил към края на периода си, предпочела да не се занимава с дела и пр.