В навечерието на посещението на руския президент австрийската телевизия излъчи обширно интервю на Владимир Путин, голям жест към австрийската страна, тъй като руският президент отказва подобни изяви и разговаря с журналисти в много редки случаи.

След многократни опити на кореспондентското бюро в Москва, посрещани с отказ, положителният отговор е бил придружен с условие, интервюто да не се прави от телевизионен кореспондент в Москва, а от журналист от телевизията във Виена. Друго условие било минимум 15 минути от интервюто да се излъчат в прайм-тайма, най-гледаното телевизионно време. Въпросите не са били уговаряни предварително, пресслужбата на президента е била информирана единствено за темите, които ще бъдат засегнати в хода на разговора. Симултанният превод е бил поверен на преводачи на Кремъл.

В хода на разговора, излъчен снощи, бяха засегнати актуални международни теми. На въпроса защо досега не се е състояла среща на Владимир Путин и Доналд Тръмп руският президент прехвърли отговорността на американската страна.

"Попитайте нашите американски колеги."

Според Путин влошените отношения, които напомнят на мнозина експерти времето на Студената война, той окачестви като "последица от ожесточената вътрешнополитическа борба в САЩ". Въпреки това на няколко пъти по време на различни международни форуми той е разговарял с американския президент, напоследък за "опасността от нова надпревара във въоръжаването".

Путин заяви, че е на същото мнение както Тръмп, но "това развитие както знаете не го предизвикахме ние. Не ние излязохме от договора, забраняващ системите за ракетна отбрана". Москва единствено отговори на заплахите.

"Но трябва да помислим как можем да предотвратим нова надпревара във въоръжаването", продължи той. Експертите трябва да помислят как да започнат да действат в тази посока. "Надявам се тази дейност наистина да започне - и между нас президентите."

За отношенията Русия - ЕС

По въпроса за анексирането на Крим и последвалите санкции срещу Москва както и за покушението над бившия шпионин Сергей Скрипал и последвалото от това обтягане на отношенията, Путин заяви, че не преследва целта да разцепи ЕС.

"В много по-голяма степен сме заинтересовани ЕС да бъде единен и да процъфтява, тъй като ЕС е най-главният ни икономически партньор". 

Руският президент защити ролята на Русия в конфликта с Украйна. В Украйна е бил организиран "противоконституционен, въоръжен държавен преврат и властта е беше завзета". Законно разположеният в Крим военен контингент, единствено е допуснал "независими и свободни избори". На въпроса какво трябва да се случи, за да върне Русия обратно Крим, Путин заяви категорично:

"Тези условия не съществуват и не е възможно да съществуват."

Но въпроса защо неговата партия "Единна Русия" сътрудничи главно с чуждестранни партии, настроени критично към ЕС, президентът с усмивка препрати събеседника си към министър-председателя Дмитрий Медведев, който е шеф на партията, но после добави, че прагматично се взима решение "дали ще сътрудничим политически с някого, дали ще сътрудничим по-тясно, отколкото с останалите."

Както става ясно от интервюто, "Единна Русия" работи само с онези партии, които са заявили това свое желание публично, сред които е и Австрийската партия на свободата, която е в договорни отношения с руската партия.

"Единствено там трябва да търсите причините за политически контакти между нашите партии и партиите в Европа, а не в желание за стабилизиране или създаване на трудности в Европа", заяви Путин. "Желанието ми е Австрия и други държави от ЕС да си избият тази идея от главите.", допълни той.

За Русия и опозицията

Путин не прие упрека, че е създал авторитарна система в Русия.

"Това не отговаря на истината, ние имаме демократична държава и се движим в конституционната рамка", заяви той и обърна внимание на факта, че конституцията не позволява както в Австрия повече от два последователни президентски мандата.

На въпроса защо досега не е споменал името Алексей Навални - най-острият му критик на последните президентски избори, той каза:

"Когато някоя политическа сила спечели няколко процента или стотни от процента, как да постъпим? Какво да правим с такива клоуни?" 

За сваления малайзийски самолет

Путин отрече руското участие в обстрела, довел до разбиването на малайзийския пътнически самолет през юли 2014 година над Източна Украйна въпреки становището на международния разследващ екип, който обвини Русия за това. Двете страни в конфликта използват оръжие, произведено в Русия, настоява Путин, защитавайки своята версия, като допълва, че не са допуснати руски експерти в разследванията.

Обстойно беше обсъдена и Петербургската "Фабрика за тролове", която с фалшиви профили се опитва да влияе на обществения дебат на Запада. По този начин фирмата "Интернет рисърч ейджънси" на олигарха Евгений Пригожин, наричан от руските медии "готвача на Путин", оказва влияние на изборите по цял свят. Путин нарече това обвинение "смехотворно".

"Колко трябва да са затънали медиите и политиката на запад, щом един ресторантьор от Русия може да влияе на изборите в Европа или в САЩ?" Действията на Пригожин са си негова лична работа, руската държава няма нищо общо с това. Той направи сравнение с американския милиардер с унгарски корени Джордж Сорос , "който по цял свят се меси във всевъзможни неща."

В хода на разговора Путин призна известни икономически затруднения на Русия, започнали 2012 г. Но това според него няма нищо общо със санкциите и с произтичащите от тях ограничения.

"Това се дължи на факта, че цената на главната ни експортна стока - нефта - падна наполовина. Това се отрази на бюджетните постъпления и в крайна сметка на доходите на гражданите".

Но в момента страната върви по пътя на подобряване на икономическите показатели. Освен това не бива да се забравя, че от 2000 г. насам хората, които живеят под прага на бедността, са намалели с 50 процента. БТА.