Как така светкавично министърката на туризма Николина Ангелкова успя да провери има ли нарушения при заграждането на плажа Корал и да излезе с решение? Извършена ли е изобщо такава проверка? И защо министърката отсъди, че има пешеходен достъп до ивицата като такъв няма?

Тези три въпроса поставят от гражданското сдружение "Да запазим Корал". Оттам са сезирали Върховната административна прокуратура (ВАП) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Както Клуб Z писа, в понеделник сдружението сезира Ангелкова за поставената ограда. Оттам поискаха да провери дали тя не възпрепятства свободния достъп до плажната ивица, гарантиран както от закона, така и от конституцията. В сигнала им се посочваше също така, че дървените колове, които частната фирма, собственик на имота зад плажа Корал поставя, нарушават цялостта на сивите дюни, защитени също от закона.

Изненадващо, отговорът от МТ дойде само няколко часа по-късно. И очаквано Ангелкова се произнесе, че няма установени нарушения - пешеходният достъп е гарантиран.

Спорната ограда е на испанската фирма "Ибердрола Инмобилария", която притежава 120 декара земи в горичката зад плажната ивица, върху които планира изграждането на курортно селище. Това лято "Ибердрола" реши да огради земята си с дървени колове, за да възпрепятства разполагането на кемпери и каравани върху й. От фирмата настояват също, че пешеходен достъп има.

От "Да запазим Корал" обаче не са съгласни. И искат ВАП, която упражнява надзора за законосъобразност на действия, бездействия и актове на държавните органи, да провери Ангелкова.

"На 04 юни 2018 г. в 11.05 часа "Да запазим Корал" сигнализира Министъра на туризма да извърши проверка налице ли е нарушение на законовите норми във връзка ограничаване свободния достъп до територията на морски плаж Корал. На същия ден, 04 юни 2018 г., едва на часове от сигнала, на интернет страницата на министерството бе публикувано изявление, че Експерти на Министерството на туризма са направили инспекция на морски плаж Корал, че има два пешеходни достъпа, единият от които минава през общински път, както и че "има възможност за пешеходно преминаване и през частния терен, като собствениците на имота увериха, че през летния сезон няма да възпрепятстват туристите да преминават пеша, за да стигат до плажа", пососочват от гражданското сдружение.

И настояват: "да бъде извършена проверка от ВАП извършена ли е действително проверка на място, има ли документи, обективиращи извършената проверка, както и съответстват ли изводите за липса на нарушения с констатираните факти от извършената проверка".

Сдружението настоява и да бъде извършена проверка и да се установи ограничен ли е свободният достъп Корал.

"Както е видно от десетки публикации и видеа, на територията на пясъчните дюни, намиращи се непосредствено зад плажната ивица е разположено ограждение от дървени колове, забити в дълбочина непосредствено в сивите и облесени дюни зад плажа, напречно свързано с преграждане от тел. Ограждението възпрепятства свободния достъп на гражданите до територия, представляваща изключителна държавна собственост, предназначена за публично ползване. Считаме, че поставеното съоръжение ограничава и/или прави невъзможен достъпът за пешеходци или хора, използващи детски или инвалидни колички", посочват в заключение от "Да запазим Корал".

Големият проблем на Корал е в това, че в границите на въпросния имот, от 120 дка, 90 са дюни. Които по закон са изключително държавна собственост. Така на практика излиза, че частната фирма се разполага с държавните земи, които освен всичко останало са и защитени дюни, върху които има и забрана да се строи.