Uber продължава с плана си за разширение отвъд такситата с новата си услуга за електрически велосипеди Jump, съобщи Engadget.

Берлин ще бъде първия европейски град в края на лятото, който ще се сдобие със споделени колелета на компанията, която Uber купи преди няколко месеца и която досега предлагаше услугите си само във Вашингтон и няколко града в Калифорния. 

"Това потенциално ще замени пътувания с Uber, така че да бъдем нещо повече от колите си, да предложим повече мобилност в града, и да помогнем на проблемите с трафика, с който всеки град се сблъсква", обясни в германската столица изпълнителният директор Дара Кхосровшаши.

Ако има успех в Берлин, Jump ще се нанесе и в други европейски градове. В САЩ 30 минути струват 2 долара, не е ясно какви ще са цените в Европа.

Странен е обаче изборът на град, в който вече има 3 други услуги, предлагащи колела под наем. В края на годината обаче компанията планира да въведе и UberGreen, а крайната цел е да смекчи напрежението след легалните проблеми, които имаха в страната.

В други европейски държави, сред които и България, Uber директно бе забранен след протести на местните таксиджии и лобитата им.