Четиво за уикенда. Американската версия на изданието Condé Nast Traveler публикува рейтинг на най-добрите малки хотели в света по оценката на своите читатели пътешественици. В този Топ 10 попадат уютни хотелчета далече от шума на делника. Така че, ако искате и имате финансови възможности, вижте и решете. Колко му е...
Там някъде може да срещнете и известни българи - Братя Галеви, Христо Бисеров, Цветан Василев... Ако ги видите, предайте им много поздрави от българската правосъдна система. Но да си дойдем на думата.

 

1. La Residence, Франшхук, Южна Африка

laresidence.co.za

5-звездният хотел на час път с автомобил от Кейптаун тази година набра повече от 99% от гласовете за първото място. La Residence разполага с всичко на всичко 11 апартамента с високи тавани, черно-бели мраморни подове, постлани с персийски килими, украсени с френски и африкански антики и индийски огледала. Всеки апартамент има неповторим дизайн - от момически будоар в пастелно розово-лаймово, до бял мраморен лускза новобрачни. Спа център и местна кухня са приятно допълнение към окръжаващите го лозя, сливови градини и селски пейзажи.

 

 

2. Casa de Sierra Nevada,

Сан Мигел де Алиенде, Мексико

belmond.com

Малко по-молко гласове бяха дадени за Casa de Sierra Nevada, въпреки многото стаи в хотела - 37. Колоритния мексикански хотел е съвсем близо до катедралата Св. Архангел Михаил в историческия център на града. Дизайнът на апартаментите е типично местен. Развлечения: спа център, кулинарно училище, магазинчета с ръчни керамични изделия.

 

 

 

 

3. Perivolas, Санторини, Гърция

perivolas.gr

17-те белоснежни „пещери“ на хотел Perivolas са построени направо в скалите над Егейско море. Въпреки вулканичния произход на острова, хотелът си има собствено лозе и смокинови насаждения, а от каменната тераса с басейн се открива великолепна гледка. Минималистичният интериор е декориран от ръчно изработени мебели и истински антики. На няколко минути пеша е древният град Ия и пясъчният плаж.

 

 

 

 

4. The Peninsula House, полуостров Самана, Доминиканска република

thepeninsulahouse.com

Хотелът на полуостров Самана още преди 3 години влезе в десетката на най-добрите хотели за читателите на Condé Nast Traveler и бе признат за едно от най-хубавите места на Карибите според Business Insider. И отново 6-стайният хотел във викториански стил, потопен в цветна градина, попадна в СNTraveler. Цената на стаите никак не е ниска, но високото ниво на мрежата Peninsula си е високо.

 

 

 

 

5. Las Casitas Del Colca, Перу

lascasitasdelcolca.com

Неголям хотел на 160 километра от втория по големина перуански град Арекипа се е уединил на брега на река Колка, в самото сърце на едноименния каньон в перуанските Анди. Всеки от 20-те тухлени апартамента има собствена тераса, топъл басейн и гостна с открита камина. Плюс мраморна баня със стъклен покрив. Продуктите за готвене се доставят от близките поля, водата е от природен източник, а за развлечение (покрай задължителния спа център) – пеши разходки из Андите, риболов, кулинарни уроци и други ненатрапчиви занятия за хармоничен отдих.

 

6. John Rutledge House Inn, Чарлстън, щат Южна Каролина, САЩ

johnrutledgehouseinn.com

Историческият хотел от 1763 г. След реставрацията си през 2003 г. За четвърти път попада в списъка на най-добрите. 11 елегантно оформени стаи са разположени в главната сграда, а 8 се намират в отделни корпуси. Всеки апартамент носи името на историческа личност и е пропит от духа на епохата от времето на подписването на Декларацията за независимост на САЩ.

 

 

 

 

 

7. Four Seasons Tented Camp 

Golden Triangle, Чианграй, Тайланд

fourseasons.com


15-те бунгала от „Златния триъгълник“ на хотелската мрежа Four Seasons се намират на 65 километра от международното летище Чианграй. Позиционирана като в къмпинг, всяка стая от хотела е декорирана с ръчно изработени мебели от дърво и кожа. Далече от шумотевицата на града, "Четирите сезона“ имат всички блага на цивилизацията, плюс разнообразие от тайланска, лаоска и бирманска кухня.

 

 

 

 

 

8. Chateau du Sureau, Оукхърст, Калифорния, САЩ

chateausureau.com

На 4 часа път от Лос Анджелис, недалеч от Националния парк „Йосемити", е замъкът Chateau du Sureau, открит през 1991 г. Всеки от 10-те апартамента има индивидуален стил, кревати с викториански табла, надвиснали балдахини и дървени подове с източни килими. Местната кухня отдавна се слави като една от най-добрите наоколо.

 

 

 

 

 

9. Finca Rosa Blanca Coffee Plantation

Resort & Inn, Ередия, Коста Рика

fincarosablanca.com

Кафеената плантация Finca Rosa Blanca в горите на Коста Рика е дело на ръцете на едно семейство, борещо се за екологията в региона. И в същото време предоставя на гостите си световно ниво на обслужване. Хотелът има 11 стаи и 3 вили, във всяка има джакузи, широко легло с чаршафи от бамбуково влакно и тераса с изглед към тропическия парк. В ресторанта сервират храни собствено производство по безотпадни технологии. Ако ти се прииска обаче, можеш да избягаш лесно от всяка екотема – на няколко минути път е международното летище на Сан Хосе.

 

 

10. Hastings House Country House Hotel, остров Солт спринг, Канада

hastingshouse.com

В центъра на имението, разположено на 9 хектара от бреговата линия, е зданието от 1940 г., построено от британския архитект Уорън Хейстингс. Закуска, обед и вечеря от местни фермерски продукти, 18 стаи в типичен английски стил с гледка към залива и зеления ландшафт, спа център, голф клуб, съботен пазар на острова – и всичко това на 75 километра от столицата на Британска Колумбия - Виктория.