Концесионер на ДПС ли е бившият енергиен министър Драгомир Стойнев? Този въпрос е бил зададен днес на пленума на БСП, на който Стойнев бе изправен пред другарски съд заради решението на бившия вече кабинет за подписване на акционерно споразумение с американската офшорна компания "Уестингхаус" за строителството на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй.

Решението бе взето на последното заседание на кабинета "Орешарски", но бе записано, че е под условие - ако бъде одобрено от следващото правителство.

Пред съпартийците си Стойнев се оправдал със спазването на срокове по голямото споразумение и посочил, че решението на кабинета е трябвало да бъде взето още на 29 май. Не срещнал обаче почти никаква подкрепа от червените. Такава изразил само колегата му бивш енергиен министър от предишната Тройна коалиция Петър Димитров. Димитров казал, че ако някой пита: "Кой е накарал Стойнев да предложи решението за Уестингхаус?", отговорът е: "Това е станало под давление на коалиционния партньор ДПС." Зам.-председателят на партията Янаки Стоилов отвърнал с въпрос: "Какво искате да кажете? Да не би ДПС да е концесионер на Драго?"

Румен Овчаров също разгромил проекта за сделка с "Уестингхаус", разказаха участници в пленума. Костадин Паскалев пък направо посочил, че бившият енергиен министър е извършил национално предателство. Самият Стойнев на излизане бе лаконичен: "Проектът е така конструиран, че от него не може да се краде." След което си тръгна в необичайна компания - с уж най-големия си противник Овчаров.

Националният съвет на БСП излезе с решение по енергийните проекти, което обяви прясно избраният говорител Атанас Мерджанов. Мерджанов подчерта, че партията "не приема важни управленски решения да се вземат, без за тях да е получен съответният политически мандат". С тази си позиция де факто пленумът осъди Стойнев за това, че не е консултирал с мандатоносителя БСП решението на кабинета за "Уестингхаус".

В позицията на БСП се казва още, че проектът "Южен поток" трябва да бъде продължен, но в съответствие с европейските правила. В зала е имало предложение от Захари Захариев, според което левицата препоръчва да се премине към нова процедура за избор на строители на "Южен поток", но после сам оттеглил това предложение.

В позицията си по енергийните проекти левицата посочва още, че трябва да се продължи работата по проекта АЕЦ "Белене", понеже това останало като дълг към българските граждани, на които партията обеща Втора атомна. От БСП са и за удължаване на срока експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", както и за изграждането на 7-ия реактор.

Иначе по устав бившият вече председател на партията Сергей Станишев днес присъства като гост. Предизборният щаб на левицата ще бъде оглавен от новия председател Михаил Миков. Очаква се другата седмица левицата да утвърди и водачите на листи.