Министърът на туризма Николина Ангелкова е издала категоризации за нощни барове и ресторанти на пет заведения на плажа в Слънчев бряг в нарушение на закона. По закон на ивицата могат да се разполагат само заведения за бързо обслужване като закусвални, снекбарове и др.

Това посочва вицепремиерът Валери Симеонов в сигнала си до главния прокурор Сотир Цацаров за нарушения от страна на „длъжностни лица в Министерството на туризма и други“. Клуб Z разполага с документа.

Става въпрос за ресторант „Дел мар“ и нощните барове „Какао“, „Бедрум“, „Ла Кубанита“, „Дъ уан“, които Симеонов се закани преди дни, че ще бъдат съборени, а Ангелкова опонира, че са законни.

"Заведенията в Слънчев бряг отговарят на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, това е специален закон. Абсолютно всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните 5 заведения, изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там от повече от 10 години и не са променяли своите параметри", заяви Ангелкова.

Симеонов обаче не е съгласен и според него дискотеките не само че не отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие като премествяеми обекти и използвана площ, но им е била издадена и категоризация от МТ в нарушение на нормите.

Нощен бар за фаст фууд

Съгласно ЗУЧК, припомня Симеонов, единствените допустими преместваеми обекти на територията на морските плажове от категорията на заведенията за хранене и развлечения са „заведенията за бързо обслужване“, а именно снекбарове, бистра, фаст фууд (fast food) и закусвални. 

„Никакви барове, ресторанти, кафе сладкарници и питейни заведения не се допуска да бъдат разрешавани и изграждани като преместваеми обекти!“, посочва Симеонов в сигнала.

В нарушение на тези изрични забрани Министерството на туризма е издало схеми и категоризация за „нощен бар“ и „ресторант“ на група заведения от морски плаж „Слънчев бряг–юг“ и ги е нанесло и описало като такива – „заведения за обществено хранене – нощен бар и ресторант", пише още вицепремиерът до главния прокурор.

И вади заключението:

„Явно се цели заобикаляне и нарушаване на закона в изгода на конкретен концесионер.“

Симеонов е приложил и писмо на главния архитект на община Несебър, датиращо от 6 юли 2017 г., с което се оспорва категоризацията като „нощен бар“ и „ресторант“ на въпросните заведения и се отказва издаването на лиценз за продажбата на алкохол и цигари.

Затворен комплекс

Вицепремиерът оспорва пред обвинението и одобрените схеми за премествяеми обекти и съоръжения на плажа, респективно и издадените удостоверения за категоризация. Описва и някои основни положения в закона – че премествяемите обекти могат да се разполагат на не повече от 2 на сто от площта на плажа. Позволяват се допълнителни 2%, които подпомагат основния „градеж“, като обслужващи сгради и трябва да са открити.

„При изброените строежи е налице сливане, т.е. обединяване на основната и допълнителната площ, като допълнителната площ се използва за изграждане на затворени обеми, които представляват неразделна част от самия строеж – т.е. допълнителната площ е станала основна, с покриви и стени, монтирани върху метална конструкция, и по този начин въпросните заведения са се превърнали в огромни затворени комплекси“, пише Симеонов.

В конкретния случай обектите се разполагат с разрешение на главния архитект на общината след съгласуване с централната администрация, която стопанисва имота – плажа. Отделно според наредбата на община Несебър преместваемите обекти могат да бъдат с площ до 15 кв. м и височина до 3 метра. Вместо това обаче главният архитект е получил схема за 1500 квадрата.

"Нито съм инженер, нито съм ДНСК, за да ходя да правя изследвания на обектите дали са строеж, или не са строеж, дали имат метална, или не знам си каква конструкция. Освен това разрешението за поставяне се издава от главния архитект на община Несебър", заяви Ангелкова в сряда, когато Симеонов обяви внасянето на сигнала.

Групировки с бели якички

Днес Валери Симеонов бе в Народното събрание за участие в петъчния парламентарен контрол и задочната престрелка продължи. Както и преди е заявявал, и днес посочи, че Слънчев бряг се държи от хора, свързани с бившата силова групировка ВИС.

"Но не е въпросът откъде идват, а дали техният бизнес е законен, а те са заобиколили цял закон с учтивото съдействие на държавните институции", добави той.

Апропо, преди няолко месеца Министерският съвет даде на концесия няколко апетитни плажа на фирми, свързани с ВИС, СИК, Валентин Златев и Ахмед Доган, като много преди кабинетът да гласува това решение, Симеонов вече беше направил прогноза в чии ръце ще отиде стопанисването на тези ивици. И прогнозата му се оказа точна.

На въпрос нормално ли е вицепремиер от правителството да дава на прокурор министър от същото правителство, отговори:

"Нормално е всеки български гражданин, а и е задължение, да подава сигнали, в случай че констатира нарушения на законността. След като има нарушение, което е свързано с риск за десетки животи, аз няма как да остана безразличен."

Глобалното затопляне

В спора му с Ангелкова бе замесено и глобалното затопляне:

"Все повече климатът на България започва да се приближава до субтропичния. Има рискове от внезапни пориви на вятъра, от торнадо, на което бяхме свидетели през миналата седмица във варненското село Куманово. Ако това стане в Слънчев бряг, тези огромни постройки, които по никакъв начин не са закрепени на земята, ще станат гробище на хиляди и стотици хора. Аз не мога да стоя безразлично и да гледам как някой 10 години наред е нарушавал закона с прикритието на управляващите. Не мога да стоя да гледам как те ще трупат стотици хиляди на вечер, докато поставят под опасност живота на децата, които са там", каза вицепремиерът.

Кой е концесионерът

Концесионер на "Слънчев бряг-юг" от 2001 г. за период от 20 г. е "Ирида-71" ООД. В момента нейни собственици са Нина Ставрева Иванова и Кирил Георгиев Спасов. Според публикация на "Капитал" от 2015 г. фирмата е създадена през 1999 г. от Димитър Димитров-Маймуняка, смятан за близък на бившия бос на ВИС Васил Илиев и убит през 2002 г. Според публикацията Надя Иванова се явява съдружник във фирмата "Глобал инкорпорейтид" АД - с неуспелия кандидат за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов. През годините съдружник в концесионера, който е държал и плажа Харманите в Созопол, е бил и Радослав Бързаков - известен като Радо Слънцето.

"Това са наследници на бивши активни деятели на ВИС. В собствеността на едното заведение участва съпругата на Таки. Има един Радослав Бързанов, т.нар. Радо Слънцето, които е известен деец на ВИС", посочи Симеонов и днес.

Иначе през миналото лято Ангелкова направи проверка и на този плаж. И установи: на плажа "Слънчев бряг-юг" експертите са проверявали дали всички преместваеми обекти отговарят на схемата, одобрената от министъра на туризма - нарушения не са открити.