"Технически проблем е най-вероятната причина за катастрофата с хеликоптера.”

Това каза пред Нова тв Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

"Нальотът на падналия Ми-17 вчера е бил над 3 часа, нямало е признаци за повреда, според мен причината е авария в опашния винт", заяви пък пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов. 

Той днес посети във ВМА ранения борден техник Алексей Каменов, оцелял при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“.

„Вертолетът е паднал на земята в рамките на около 3 секунди. Няма самовзривяване, няма запалване, но падането от височина 20 метра е довело до смъртта на двамата пилоти”, каза още шефката на т. нар. Спецзвено в прокуратурата.

Оцелелият след инцидента все още не е бил разпитван.

„Днес продължават огледите на местопроизшествието - заяви Арнаудова. - На този етап се изключва така наречената човешка грешка.”

Междувременно от военното министерство съобщиха, че и министър Красимир Каракачанов е разпоредил пълна проверка за инцидента.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е издал заповед специализирана структура на Военна полиция да разследва снощния инцидент с вертолет Ми-17. Процесуално-следствените действия за разкриване на причините за авиационното произшествие ще се извършат съвместно с военната прокуратура.

Ето и биографиите на двамата загинали летци:

Капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено във военно формирование 32 040-Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в гр. Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия, през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен, с две деца.

Капитан Стоян Неделчев е бил щурман на вертолет в авиационно звено на военно формирование 32 040-Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в гр. Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, през 1997 г. със специалност „летец-пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен, с две деца.